DISTRIBUIȚI
AP

Rusia este ‘dispusă’ să ajute la un export ‘fără obstacole’ al cerealelor din Ucraina, a dat asigurări sâmbătă preşedintele Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, în care a avertizat, pe de altă parte, în privinţa riscului unei ‘destabilizări’ ulterioare a situaţiei în caz de continuare a livrărilor occidentale de arme către Kiev, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră’, a transmis Kremlinul într-un comunicat publicat în urma discuţiei telefonice, care a avut loc pe fondul temerilor legate de o gravă criză alimentară din cauza ofensivei ruse în Ucraina.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Potrivit lui Putin, dificultăţile legate de livrările de alimente au fost provocate de ‘o politică economică şi financiară eronată a ţărilor occidentale, precum şi de sancţiunile antiruse’ impuse de aceste ţări.

O creştere a livrărilor de cereale şi de produse agricole ruse ar putea face să scadă tensiunile pe piaţa agricolă internaţională, ‘ceea ce va necesita, în mod evident, ridicarea sancţiunilor în cauză’ împotriva Moscovei, a adăugat el, potrivit comunicatului Kremlinului.

Ucraina, mare exportator de cereale, mai ales de porumb şi grâu, îşi vede producţia blocată din cauza luptelor.

De partea cealaltă, Rusia, altă putere cerealieră, nu îşi poate vinde producţia în urma sancţiunilor occidentale care îi vizează sectoarele financiar şi logistic. Cele două ţări produc o treime din grâul la nivel global, iar războiul a afectat echilibrul alimentar mondial, declanşând temeri privind o criză gravă care va afecta mai ales statele cele mai sărace.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani

În discuţia telefonică, ‘preşedintele rus a pus accentul pe caracterul periculos al continuării inundării Ucrainei cu arme occidentale, avertizând asupra riscurilor unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi ale unei agravări a crizei umanitare’, a adăugat comunicatul Kremlinului.

Putin a confirmat că Rusia rămâne ‘deschisă unei reluări a dialogului’ cu Kievul pentru rezolvarea conflictului armat, a indicat aceeaşi sursă, în condiţiile în care negocierile de pace cu Ucraina sunt blocate din martie.