DISTRIBUIȚI
tass

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a îndemnat miercuri pe omologul său venezuelean Nicolas Maduro să continue dialogul cu opoziţia pentru a evita o situaţie „nefastă” în ţara sa marcată de o profundă criză economică şi politică, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Rusia susţine toate organele legitime ale puterii din Venezuela, pe preşedinte şi parlamentul, precum şi dialogul pe care dv, dle preşedinte, şi guvernul dv îl purtaţi cu opoziţia”, a declarat Putin în cadrul unei întrevederi oficiale la Kremlin.


Citește și : O voce puternică la Moscova anunță cât costă anexarea Crimeii și întreținerea tensiunilor din Donbas

„Orice refuz al dialogului este în opinia noastră iraţional, nefast pentru ţară şi ameninţă binele populaţiei”, a adăugat el, reafirmându-şi sprijinul faţă de Venezuela, „în acest moment dificil în care ţara se află sub o presiune externă”.

Liderul de la Kremlin a notat că Rusia „a investit circa patru miliarde de dolari în economia Venezuelei”, mai ales în sectoarele agricol şi farmaceutic, iar în ce priveşte cooperarea militară, aceasta „se exprimă în primul rând prin angajamentele Rusiei de a întreţine echipamentele cumpărate de Venezuela”.

Nicolas Maduro, care a sosit marţi la Moscova, a mărturisit că s-a simţit „întotdeauna în largul” său la Moscova. „Împreună, putem depăşi toate obstacolele”, a declarat el, adresându-se preşedintelui rus.

Potrivit Kremlinului, întrevederea de miercuri a fost consacrată „discuţiilor privind afacerile regionale şi ingerinţa directă a unor ţări terţe în afacerile ibero-americane”.

Maduro – care a mai fost în capitala rusă ultima dată în decembrie anul trecut – a anunţat că în actuala vizită are prevăzute şi întâlniri cu şefii unor „importante societăţi ruse”.

Vizita sa are loc în contextul în care SUA au anunţat săptămâna aceasta noi sancţiuni împotriva sectorului petrolier venezuelean, iar Organizaţia Statelor Americane a adoptat o rezoluţie care condamnă guvernul lui Maduro ca fiind unul „nelegitim”.

Citește și : Shinzo Abe deplânge la ONU atacul din Arabia Saudită

Pe fondul celei mai grave crize economice din istoria recentă a Venezuelei, Maduro, la putere din 2013, a fost reales preşedinte în 2018 pentru un al doilea mandat, într-un scrutin boicotat de opoziţie şi ale cărui rezultate au fost contestate şi de o mare parte a comunităţii internaţionale. La sfârşitul lui ianuarie a.c., liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, susţinut de numeroase ţări occidentale, între care SUA, s-a autoproclamat preşedinte interimar, fără a reuşi totuşi să-l înlăture pe liderul socialist.