DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază că persoanele care participă la acţiuni de protest neautorizate ar trebui să fie fie pregătite să ”zacă” în închisoare şi să fie ”rase” după încarcerare, relatează AFP, scrie news.ro .

”Dacă nu aţi primit autorizaţie şi manifestaţi, atunci, da, vă rog, duceţi-vă să fiţi raşi” în închisoare, a declarat şeful statului rus, zâmbind ironic, într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Tass, difuzat marţi.


Citește și: Justiția europeană sprijină Google în cazul amenzii de 3,1 milioane de euro primite în Ungaria

”Să vă odihniţi, să vă destindeţi un pic”, a continuat el.

”Trei sau cinci ani?”, l-a întrebat jurnalistul Tass Andrei Vandenko, autorul unei serii de interviuri cu Vladimir Putin, cu ocazia marcării celor 20 de ani de când se află la putere.

”Tribunalul decide”, i-a răspuns şeful de la Kremlin, adăugând că legislaţia ”anumitor ţări” prevede ca participanţii la proteste neautorizate ”să zacă cinci sau zece ani în închisoare”.

”Asta e legea şi trebuie respectată. Altfel, situaţia în ţară explodează, dacă lăsăm să fie incendiate maşini pe străzi”, a adăugat el.

Vara trecută, poliţia rusă a reprimat brutal manifestaţii neautorizate organizate la Moscova în semn de protest faţă de interzicerea candidaturilor unor opozanţi în alegerile locale.

Câteva sute dintre aceşti manifestanţi au fost condamnaţi la pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Citește și: Sebastian Kurz denunţă ‘un atac al Turciei contra Uniunii Europene şi Greciei’

Legea rusă obligă organizatorii adunărilor să obţină o autorizaţie de la poliţie, însă aceasta este foarte adesea dificil de obţinut, potrivit opozanţilor.

Manifestaţii ”de solidaritate”, cu un afiş în mână, sunt singura formă de protest în Rusia care nu necesită o autorizare prealabilă.