DISTRIBUIȚI
Ziarul Romanesc Austria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri cancelarului Austriei, Karl Nehammer, că acuzaţiile la adresa Rusiei privind responsabilitatea blocării exporturilor de alimente din Ucraina sunt „lipsite de fundament”, conform Kremlinului, informează mediafax.

„Vladimir Putin a subliniat că încercările de a face Rusia responsabilă de dificultăţile în livrarea produselor agricole pe pieţele mondiale sunt lipsite de fundament”, anunţă Preşedinţia de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro. Acesta este mesajul pe care Vladimir Putin i l-a transmis cancelarului Austriei, Karl Nehammer, în cursul unei conversaţii telefonice desfăşurate vineri.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Liderul de la Kremlin a atribuit din nou amplificarea crizei alimentare la nivel internaţional „sancţiunilor antiruse impuse de Statele Unite şi de Europa”.

Joi, Vladimir Putin a cerut, într-o conversaţie cu premierul italian Mario Draghi, anularea sancţiunilor antiruse impuse de Occident şi a acuzat autorităţile ucrainene că nu acceptă culoare umanitare pentru exporturile de cereale pe Marea Neagră. Putin a subliniat că Rusia este pregătită să contribuie „semnificativ” la depăşirea crizei alimentare mondiale, condiţionând însă acest lucru de „anularea de către Occident a restricţiilor motivate politic impuse Rusiei”, a anunţat Kremlinul, conform agenţiei italiene Adnkronos.

Administraţia de la Moscova a reafirmat, miercuri, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul a denunţat „şantajul” Moscovei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene, care a propus negocieri cu Moscova. Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani