DISTRIBUIȚI

Decizia Statelor Unite de a-şi retrage trupele din Siria este ‘corectă’, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în conferinţa de presă de sfârşit de an susţinută la Kremlin, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

‘Faptul că Statele Unite au decis să-şi retragă trupele este corect’, a declarat Putin, menţionând însă că Moscova nu vede încă ‘semnele’ retragerii anunţate miercuri de Washington. ‘Nu vedem încă semnele retragerii trupelor americane, dar admit că este posibil’, a afirmat el.


Citește și : Discuţii Erdogan-Rouhani la Ankara despre Siria

În opinia lui Putin, nu este necesar ca trupele americane să fie prezente în Siria pentru a se facilita o rezolvare politică a conflictului.

Rusia este prezentă militar în Siria la invitaţia guvernului de la Damasc, a afirmat Putin.

El a reacţionat şi la anunţul preşedintelui american Donald Trump referitor la ‘victoria’ asupra Statului Islamic în Siria.

‘Donald are dreptate. Sunt de acord cu el’, a spus preşedintele rus. ‘Am dat lovituri serioase Statului Islamic în Siria’, a subliniat el.

Vladimir Putin a avertizat totuşi că se menţine riscul unei ‘răspândiri’ a jihadiştilor SI în ‘alte ţări’.

Putin a anunţat în decembrie 2017 retragerea celei mai mari părţi a trupelor ruse din Siria, prezente în această ţară din septembrie 2015 pentru a susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Operaţiunile ruse au continuat însă, Moscova anunţând la sfârşitul lunii noiembrie bombardarea unor poziţii ‘teroriste’ în enclava Idlib, ultimul mare bastion rebel în Siria.

Citește și : Senatori americani îi cer lui Trump să revină asupra deciziei privind retragerea trupelor din Siria

Rusia şi Turcia, care îi susţine pe rebeli, au convenit la 17 septembrie instituirea unei ‘zone demilitarizate’ la Idlib, pentru evitarea unei ofensive de mare amploare a forţelor regimului în regiune.