DISTRIBUIȚI
CNN

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri ”ambiţiile imperiale” ale NATO, care încearcă, potrivit lui, să-şi afirme ”hegemonia” prin conflictul ucrainean, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese”, a spus Putin, într-o conferinţă de presă la Aşgabad, capitala turkmenă.


Citește și : Şefa guvernului francez cere includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE

”Ţările lidere din NATO doresc (…) să-şi afirme hegemonia, ambiţiile lor imperiale”, a acuzat el.

Alianţa Atlantică şi ”înainte de toate Statele Unite au nevoie de mult timp să aibă un inamic extern în jurul căruia să-şi unească aliaţii”, potrivit preşedintelui rus. ”Iranul nu a fost bun pentru aceasta”, a apreciat el.

”Le-am dat această şansă, şansa de a reuni toată lumea în jurul lor”, a afirmat Putin pe ton ironic.

Rusia nu vede ”nicio problemă” într-o eventuală aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, a dat asigurări Vladimir Putin.

”Nu avem probleme cu Suedia şi Finlanda, aşa cum avem cu Ucraina”, a afirmat de asemenea Putin, aflat în vizită în capitala turkmenă. ”Dacă Finlanda şi Suedia doresc aceasta, să adere. Este problema lor, pot adera la ce doresc”, a spus el.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Putin a respins responsabilitatea armatei ruse într-un atac care a ucis cel puţin 18 persoane, conform Kievului, într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, în Ucraina.

Citește și : Canada îşi sporeşte prezenţa diplomatică în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Caucaz

”Armata noastră nu loveşte niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilităţile de a şti ce şi unde este”, a adăugat preşedintele Putin.

Atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk a provocat cel puţin 18 morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi. Rusia neagă că a vizat o ţintă civilă, susţinând că a bombardat un depozit de arme.