DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat instrucţiuni guvernului să aprobe legislaţia care să facă rubla principala monedă de tranzacţionare în toate porturile ruseşti, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Pentru a proteja intersele companiilor de descărcare şi încărcare a mărfurilor, care folosesc în preponderenţă monedă străină, va fi acordată o perioadă de tranziţie înainte să se treacă la rubla rusească.
Măsura trebuie implementată în decurs de un an de zile.


Conform unui oficial de la Moscova, Igor Artemyev, multe servicii din porturile ruseşti sunt listate cu preţuri în dolari americani, chiar dacă acestea sunt proprietatea statului.

Putin a avansat această propunere, de trecere rapidă la rubla rusească, în urmă cu un an şi jumătate. Ideea nu a fost primită tocmai bine de marile companii de transport, care şi-ar dori să păstreze dolarul şi alte valute internaţionale din cauza instabilităţii rublei.
În acest fel, spune Artemyev, străinii vor fi obligaţi să cumpere moneda rusească, ceea ce va fi un beneficiu pentru rublă.