DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat el într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran.


Citeşte şi: Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – Black News

„Nu există nicio îndoială că partenerii noştri dau vina sau încearcă să dea vina pe Rusia şi Gazprom pentru toate greşelile lor”, a adăugat Vladimir Putin, afirmând că europenii au pariat pe „surse de energie netradiţionale”.

„Gazprom este gata să pompeze atât cât este necesar”, a continuat el, indicând că occidentalii sunt în dificultate pentru că au impus sancţiuni împotriva Moscovei şi au „închis” canalele de livrare a hidrocarburilor.

Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa unei turbine Siemens aflate în mentenanţă în Canada.

Această decizie a fost denunţată drept „politică” de guvernul german, considerând-o motivată de dorinţa de a exercita presiuni asupra occidentalilor în conflictul din Ucraina.

Marţi, Vladimir Putin a afirmat că Gazprom nu a primit încă „documentele oficiale” pentru a aduce turbina din Canada.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte să anexeze teritoriile ucrainene aflate sub controlul său – Black News

Gigantul rus din domeniul gazelor Gazprom a invocat „forţa majoră” pentru a se exonera de responsabilitatea pentru reducerile masive ale aprovizionării cu gaz către Europa.

A invoca „stare de forţă majoră” eliberează o companie de obligaţiile sale contractuale prin exonerarea acesteia de orice răspundere juridică, mai scrie AFP.