DISTRIBUIȚI
Yuri Kochetkov/EPA-EFE

Rusia va reacţiona la încercările Statelor Unite şi ale aliaţilor de a distruge echilibrul strategic prin instalarea de sisteme antirachetă în apropierea frontierelor ruse, a avertizat luni preşedintele Vladimir Putin, referindu-se la instalaţiile balistice americane din România şi din alte ţări, potrivit mediafax..

„Ştim foarte bine că unii dintre omologii noştri străini nu vor opri acţiunile de distrugere a echilibrului strategic, inclusiv prin instalarea elementelor unui sistem antirachetă mondial în apropierea frontierelor noastre”, a declarat Vladimir Putin la o reuniune militară, conform agenţiei Reuters.


Citește și : Papa îi îndeamnă pe creştini să fie ‘săraci pe dinăuntru’ şi să nu caute bogăţie şi faimă

„Nu putem ignora aceste ameninţări la adresa securităţii Rusiei şi vom reacţiona adecvat”, a atras atenţia liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a criticat şi intensificarea activităţilor militare NATO în Marea Neagră. O navă militară americană, USS Mount Whitney, a pătruns luni în Marea Neagră, urmând să coordoneze manevre ale Alianţei Nord-Atlantice. „Observăm cu binoclurile activităţile militare sau cu lunetele sistemelor noastre de apărare”, a subliniat preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va continua planurile de modernizare a sistemelor militare, inclusiv a instalaţiilor antibalistice şi antiaeriene.

Citește și : Boris Johnson: COP26 trebuie ‘să marcheze începutul sfârşitului’ pentru schimbările climatice

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.