DISTRIBUIȚI
Yuri Kochetkov/EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin, care poate candida în alegerile prezidenţiale din 2024, în urma unei recente revizuiri a Constituţiei ruse, însă căruia nu-i place subiectul cu privire la faptul că altcineva poate fi ales la conducerea Rusiei după el, avertizează că evocarea succesiunii sale ”destabilizează” ţara, relatează AFP, scrie news.ro .  

”Avem timp, înaintea viitoarelor alegeri, iar discuţii pe această temă ar destabiliza situaţia”, a declarat el într-un interviu acordat în noaptea de miercuri spre joi postului american CNBC.


Citește și : Atacul cu arcul din Norvegia a fost un ACT TERORIST

”Situaţia trebuie să rămână calmă, stabilă, pentru ca organele de stat, structurile statului să lucreze şi să privească senin către viitor”, apreciază liderul de la Kremlin.

Putin a subliniat că este autorizat de către Constituţie să candideze din nou, însă a precizat că nu a luat încă o decizie în acest sens.

Legea fundamentală rusă a fost reformată în 2020 cu scopul de a-i permite lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin, în cazul în care doreşte acest lucru, până în 2036.

Aflat la conducerea ţării de 20 de ani, din 2000, el se laudă că a scos Rusia din criza economică şi politică provocată de căderea URSS.

Citește și : Papa Francisc susţine ‘obiecţia de conştiinţă’ în rândul personalului medical care refuză practicarea avorturilor

Însă această stabilizare a avut ca preţ o concentrare a puterii în mâinile sale şi ale serviciilor de securitate FSB.

Autorităţile au angajat o reprimare puternică a opoziţiei şi presei independente anul acesta, interzicând mişcarea principalului opozant al puterii, Aleksei Navalnîi, încarcerat după ce a supravieţuit unei otrăviri cu noviciok de care îl acuză pe Putin şi FSB-ul.