DISTRIBUIȚI
POLITICO Europe
epa06857785 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Novosibirsk region acting governor in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 02 July 2018. EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat joi împotriva unei „catastrofe” în cazul în care SUA ar recurge la forţă contra Iranului, după ce o dronă americană a fost doborâtă deasupra teritoriului iranian, informează AFP, potrivit agerpres.

„SUA susţin că nu exclud recurgerea la forţă (…). Aceasta ar însemna o catastrofă pentru regiune. Aceasta ar provoca o escaladare a violenţelor şi o creştere a numărului de refugiaţi”, a declarat Putin în timpul şedinţei anuale de întrebări-răspunsuri cu cetăţenii ruşi, transmisă în direct la televiziune. „Consecinţele ar fi triste şi pentru cei care ar întreprinde o astfel de tentativă. Este foarte dificil de prevăzut care ar fi consecinţele unei eventuale recurgeri la forţă”, a insistat Putin.


Citește și : Erdogan promite că Turcia nu va uita moartea lui Mohammad Morsi

Potrivit liderului rus, „Iranul îşi respectă angajamentele faţă de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)” şi Rusia consideră „nefondate adoptarea oricăror sancţiuni împotriva lui”.

Iranul a afirmat joi că a doborât o „dronă-spion americană” în spaţiul său aerian, deasupra Mării Oman, atenţionând că încălcarea frontierelor sale va constitui o „linie roşie”, pe fondul tensiunilor tot mai mari între Washington şi Teheran.

SUA au confirmat că Iranul a doborât o dronă americană, negând totodată că aceasta se afla în spaţiul aerian iranian.

Acest incident a survenit după ce Washingtonul a anunţat săptămâna aceasta trimiterea a 1.000 de militari suplimentari „în scopuri defensive pentru a răspunde ameninţărilor aeriene, navale şi terestre în Orientul Mijlociu”.

Anunţul a fost făcut la scurt timp după ce Teheranul a atenţionat că va depăşi în curând o limită prevăzută în acordul internaţional asupra programului său nuclear încheiat în 2015 la Viena, acord din care SUA s-au retras unilateral anul trecut, înainte de a restabili sancţiuni dure împotriva Iranului.

Citește și : BoJo rămâne favorit să preia cabinetul din Downing St. 10

În prezent, armata americană îşi intensifică şi acuzaţiile împotriva Iranului, afirmând că s-ar afla în spatele atacului asupra a două tancuri petroliere lovite de explozii la 13 iunie în Marea Oman. Aceste acuzaţii au fost respinse cu vehemenţă de Teheran.