DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a felicitat joi compatrioţii cu ocazia Crăciunului sărbătorit la 7 ianuarie de către ortodocşii de rit vechi, sărbătoarea religioasă cea mai importantă în Rusia, după ce a participat miercuri seara la slujba de la miezul nopţii într-o mică biserică construită în secolul al XIII-lea în nord-vestul ţării, relatează EFE, Interfax şi RBC, potrivit agerpres.

Putin, care a recunoscut că a fost botezat în 1952 în secret de tatăl său comunist, i-a chemat pe credincioşi să se roage în speranţa că Dumnezeu le va îndeplini dorinţele.


Citește și: Femeia care a murit în incidentele din Congresul american a fost ÎMPUȘCATĂ de polițiști

Această credinţă în miracol ‘este steaua care ne luminează calea în viaţă şi ne susţine în cele mai dificile etape’, a spus el după ce a participat la slujba oficiată în Biserica Sf. Nicolae din Lipno, o insuliţă din regiunea Veliki-Novgorod.

Preşedintele Putin, care în fiecare întâmpină Crăciunul într-un lăcaş diferit, a dăruit micii bisericuţe din insula Lipno pe lacul Ilmen icoana Domnului Atotputernic.

Construită în 1292, biserica Sf.Nicolae – primul lăcaş din piatră ridicat în Rusia după invazia mongolă – a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi restaurată în 1956.

Ca de obicei, Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Rusă, pe care a lăudat-o pentru că a încurajat dialogul interconfesional şi a promovat valorile familiei tradiţionale.

Creştinii ortodocşi ruşi serbează joi Crăciunul cu slujbe religioase în toată ţara, conform vechiului calendar iulian.

Citește și: Reacții internaționale la evenimentele bulversante din SUA

Sărbătorile de sfârşit de an au început în Rusia la 31 decembrie şi se vor încheia la 10 ianuarie, chiar dacă credincioşii ortodocşi de rit vechi vor sărbători Boboteaza la mijlocul lunii ianuarie, când botezul lui Iisus Hristos este marcat cu băi tradiţionale în apele îngheţate din iazuri, lacuri şi râuri.

Peste 70% dintre locuitorii Rusiei se consideră ortodocşi, dar numărul credincioşilor practicanţi este mult mai mic. Conform sondajelor, jumătate dintre ruşi nu cred în Dumnezeu, dar consideră că a fi ortodox este sinonim cu a fi rus.