DISTRIBUIȚI
RT

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că încă nu a decis dacă va candida din nou la alegerile prezidenţiale din martie 2018 pentru a obţine al patrulea (şi ultimul) mandat prezidenţial, informează agenţiile Reuters şi EFE. 

„Nu doar că nu am decis împotriva cui aş putea concura, dar nu am decis nici măcar dacă îmi voi depune candidatura”, a răspuns Putin – conform celor două agenţii de presă – la o întrebare ce i-a fost adresată în timpul unui forum pe teme energetice.


El a amintit în continuare că, în conformitate cu legea electorală, campania pentru alegerile prezidenţiale începe la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie, astfel că mai este timp pentru anunţarea candidaturilor.

Majoritatea analiştilor sunt însă de părere că Putin va candida şi va obţine la scrutinul din martie un rezultat istoric, chiar şi de 75%.

Unii jurnalişti cred că anunţul oficial al candidaturii sale ar putea veni în timpul Festivalului Mondial al Tineretului, care se va desfăşura la Soci la jumătatea acestei luni.

Până în prezent doar doi politicieni şi-au manifestat intenţia de a candida, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski şi liberalul Grigori Yavlinski. Şi liderul opoziţiei extraparlamentare, Aleksei Navalnîi, ar dori să candideze, dar nu va putea din cauza problemelor sale penale, pe care el le consideră ca fiind motivate politic.

Dacă Putin va obţine un nou mandat prezidenţial la alegerile ce au fost programate pentru 18 martie, astfel încât să coincidă cu anexarea Crimeii, el va fi preşedinte până în anul 2024, întrucât în urma unei reforme constituţionale mandatul prezidenţial a fost prelungit de la 4 la 6 ani.