DISTRIBUIȚI
POLITICO Europe
epa06857785 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Novosibirsk region acting governor in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 02 July 2018. EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Președintele rus Vladimir Putin a admis joi că submarinul la bordul căruia s-a produs un incendiu în urmă cu trei zile funcționa cu energie nucleară și i-a cerut ministrului Apărării să ofere garanții că reactorul nuclear nu a fost afectat, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Autoritățile ruse au fost acuzate că încearcă să mușamalizeze detaliile incidentului în urma căruia au murit 14 persoane. De asemenea, deși autoritățile norvegiene au cerut detalii specifice despre existența unui reactor nuclear la bordul submarinului, informația a fost făcută publică abia după trei zile.


Citește și : Putin: Rusia este pregătită să intensifice dialogul cu SUA în legătură cu dezarmarea

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că incendiul a izbucnit luni, dar informația nu a fost făcută publică decât marți, cu mențiunea că echipajul desfășura o misiune de cercetare.

„Reactorul nuclear de la bordul submarinului este complet izolat și în siguranță. Au fost luate toate măsurile necesare pentru protejarea reactorului, care funcționează în condiții normale”, i-a transmis Serghei Șoigu, ministrul Apărării, lui Vladimir Putin.

Incendiul ar fi izbucnit în compartimentul de acumulatori al submarinului, izolat de compartimentul în care se afla reactorul nuclear, a transmis Șoigu.

„Cauza principală a fost stabilită- a fost un incendiu în compartimentul de acumulatori, care s-a extins”, i-a transmis Șoigu lui Putin.

„Unitatea nucleară de pe submarin a fost complet izolată. Echipajul a luat măsurile necesare pentru a proteja unitatea, care funcționează în condiții normale. Acest lucru ne face să sperăm că submarinul va fi pus în funcțiune curând”, a adăugat ministrul Apărării.

Poziţia Kremlinului, care a refuzat să ofere detalii despre incendiul soldat cu 14 morţi la bordul unui submarin, a generat speculaţii privind misiunea clasificată a vasului submersibil, comentează cotidianul Financial Times.

Citește și : Trump: Dacă imigranţii ilegali sunt nemulţumiţi de condiţiile de detenţie… pur şi simplu să nu vină

Paisprezece persoane au murit în urma incendiului produs la bordul unui submarin de cercetare rus, a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că incidentul a avut loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în apropiere de Marea Barents.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să ofere informaţii despre submarin. „Aceste informaţii nu pot circula în spaţiul public. Este vorba de date total clasificate, deci este absolut normal să nu le dezvăluim”, a precizat Peskov miercuri.