DISTRIBUIȚI
POLITICO Europe
epa06857785 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Novosibirsk region acting governor in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 02 July 2018. EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se acordă acces la procedura accelerată de obţinere a cetăţeniei ruse pentru anumite categorii de ucraineni, inclusiv pentru rezidenţii estului separatist al Ucrainei, informează miercuri agenţiile internaţionale de ştiri, scrie Agerpres.

Potrivit AFP, conform acestui decret, mai multe categorii de cetăţeni ucraineni ar putea deţine şi un paşaport rus, îndeosebi cei care dispun deja de un permis de rezidenţă rus.


Citește și : Jullian Assange, condamnat la 50 de săptămâni de închisoare în Marea Britanie

Aceste planuri au atras nemulţumirea Uniunii Europene şi a Kievului, aminteşte Reuters.

Kremlinul a publicat o listă lungă cu cetăţenii eligibili pentru a beneficia de simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse, în termen de trei luni, inclusiv pentru ucrainenii care locuiesc în „anumite teritorii”, cum ar fi regiunile Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei.

Decretul intră în vigoare chiar în ziua semnării, 1 mai.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu este nimic în neregulă cu simplificarea procedurilor de primire a unor paşapoarte ruse pentru rezidenţii regiunilor separatiste ucrainene.

Citește și : Mogherini: UE îndeamnă la ‘cea mai mare reţinere’ în Venezuela