DISTRIBUIȚI
Reuters

Cel puţin 12 membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi în cel mai recent val de atacuri ale talibanilor în mai multe părţi din provincia estică Ghazni, transmite dpa, citând responsabili locali, potrivit agerpres.

Printre cei ucişi se află şeful poliţiei din districtul Deh Yak, Sayedullah Tofan, şi un comandant de poliţie în rezervă, a declarat marţi Arif Noori, purtător de cuvânt al guvernatorului din Ghazni.


Citește și : Cisiordania: Manifestanţi palestinieni au aruncat cu ouă în direcţia unei delegaţii americane

Potrivit aceleaşi surse, cel puţin 15 membri ai forţelor de securitate afgane au fost răniţi într-unul din atacuri, în care talibanii au distrus câteva posturi de control şi au dat foc sediului de poliţie din Deh Yak, marţi dimineaţă, în jurul orei locale 09.00 (04.30 GMT).

Luptele continuă, cu întăriri venite din capitala provinciei, a precizat Noori.

Doi membri ai consiliului provinciei au confirmat ciocnirile, dar nu au dat detalii despre victime.

Talibanii şi-au înmulţit atacurile împotriva forţelor de securitate, clădirilor guvernamentale şi centrelor de districte şi provincii.

Ei au intensificat presiunea în provincia Ghazni, atacând mai multe districte în ultima săptămână.

Cel puţin 21 poliţişti au fost ucişi în cinci districte din Ghazni în atacuri ale talibanilor purtate timp de 24 de ore începând de marţea trecută, când aceştia au şi cucerit pentru scurt timp mari părţi din oraşul Farah, capitala provinciei cu acelaşi nume, din vestul Afganistanului. Pierderea temporară a controlului asupra Farah a fost un şoc pentru guvern şi doar a doua oară când talibanii au reuşit să cucerească o capitală de provincie, după Kunduz în 2015.

Citește și : Întâlnirea dintre Donald Trump şi Kim Jong Un rămâne o incertitudine

Talibanii au anunţat la 25 aprilie lansarea ofensivei de primăvară. Un raport dat publicităţii recent de SIGAR, organismul public responsabilul cu controlul acţiunii americane în Afganistan, arată că talibanii şi alţi insurgenţi afgani controlează integral în prezent 14,5% din cele 407 districte ale ţării, în creştere cu 0,2% faţă de octombrie. Alte 30% din districte sunt în dispută între forţele afgane şi insurgenţi.