DISTRIBUIȚI

Puternicul ciclon Tauktae, însoţit de ploi abundente şi rafale de vânt devastatoare, a lovit luni vestul Indiei, unde mii de persoane au fost evacuate, inclusiv pacienţi COVID-19 din spitale, au anunţat serviciile meteorologice, relatează AFP, potrivit agerpres

”Ciclonul Tauktae se apropie de coasta (statului) Gujarat. A atins zona de uscat şi va continua să înainteze în următoarele două ore”, a scris pe Twitter Serviciul de Meteorologie din India.


Citește și : Numărul de infectări zilnice din India începe să scadă pentru prima dată în ultimele 25 de zile

Aproape 150.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din statul indian Gujarat luni, iar autorităţile au închis porturile şi un aeroport principal, înainte de sosirea în această regiune a celui mai puternic ciclon din ultimele două decenii.

Ciclonul Tauktae a făcut deja opt victime şi a lăsat în urmă numeroase distrugeri în statele de coastă Kerala, Karnataka şi Goa.

Serviciul de meteorologie din India a clasificat furtuna, care s-a format în Marea Arabiei, ca „extrem de severă”, după ce anterior aceasta fusese catalogată drept „foarte severă”.

Ciclonul Tauktae, însoţit de viteze ale vântului de 180-190 kilometri pe oră şi rafale de până la 210 kilometri pe oră, are o intensitate echivalentă cu cea a uraganelor de categorie 3 şi se afla luni doar cu o treaptă mai jos în raport cu categoria „super cicloanelor”.

Citește și : Supuşii Coroanei britanice sunt invitaţi să planteze copaci pentru jubileul de platină al reginei Elisabetei a II-a

Ciclonul din 1998 care a devastat statul Gujarat a ucis cel puţin 4.000 persoane şi a provocat daune de sute de milioane de dolari, au raportat mass-media la acea vreme.

În statul Gujarat, campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost suspendată pentru zilele de luni şi marţi, au declarat duminică responsabili locali, în contextul în care India se confruntă cu un val de infecţii care a plasat sistemul sanitar în pragul colapsului.