DISTRIBUIȚI
Allmedia.News

Partidul la putere în Georgia şi opoziţia au semnat luni un acord mediat de Uniunea Europeană pentru a pune capăt crizei politice care a provocat îngrijorări cu privire la democraţia în această fostă republică sovietică, notează AFP, potrivit agerpres.

Reprezentanţii tuturor partidelor politice au semnat acordul, dar principala forţă de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a precizat că i se va alătura atunci când liderul său, Nika Melia, va fi eliberat din închisoare, cum prevede textul.


Citeşte şi: Ancheta Wirecard CUTREMURĂ Germania: Elita politică și financiară a fost prinsă într-un SCANDAL imens! – Black News

Georgia traversează o criză politică de la alegerile legislative din octombrie, unde opoziţia a acuzat trucarea rezultatelor pentru a menţine Partidul Visului Georgian la putere. Prin urmare, ea a cerut noi alegeri şi a refuzat să participe la lucrările noului parlament.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a supervizat de la Bruxelles ceremonia de semnare a acordului – transmisă la televiziune de la palatul prezidenţial din Georgia -, a declarat că va merge marţi Tbilisi, capitala ţării.

El a descris acordul ca „un mod cu adevărat european de rezolvare a crizei” şi ca „un punct de plecare (…) către o consolidare a democraţiei georgiene”.

Charles Michel a adăugat că va discuta cu responsabilii politici georgieni despre măsurile comune menite să consolideze legăturile dintre această ţară caucaziană candidată la intrarea în UE şi Bruxelles.

Uniunea Europeană şi Statele Unite i-au îndemnat pe parlamentarii georgieni să aprobe acordul de compromis care le-a fost prezentat.

Citeşte şi: Omega-3 şi vitamina D reduc riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 – Black News

Acesta ar urma să consolideze independenţa sistemului judiciar, făcând posibilă îmbunătăţirea proceselor electorale şi să contribuie la instalarea „parlament capabil să reprezinte mai bine toate vocile Georgiei”.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel duminică deputaţilor georgieni să aprobe acest acord de compromis, într-un comunicat comun care a mărturisit reluarea activă a consultărilor dintre Bruxelles şi Washington pe tema vecinilor sudici şi vestici ai Rusiei, într-un moment în care relaţiile sunt tot mai tensionate cu Moscova, mai ales pe tema Ucrainei.