DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump „nu are în niciun fel autoritatea morală să judece ţara mea”, a spus ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez într-un discurs susţinut vineri în cadrul Adunării Generale a ONU, relatează DPA. 

Rodriguez l-a criticat pe Trump pentru concentrarea pe suveranitatea naţională şi pentru că a luat măsuri de a anula unele dintre reformele precedesorului său Barack Obama, care a restabilit relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba după mai mult de 50 de ani.


Trump a reiterat că administraţia sa nu va ridica sancţiunile impuse Cubei până când aceasta nu va face reforme fundamentale şi a ameninţat să ia noi măsuri împotriva Venezuelei, o ţintă recentă a sancţiunilor SUA, în cazul în care Cuba nu îşi schimbă cursul.

Rodriguez a acuzat SUA de încălcări ale drepturilor omului şi de o politică ‘xenofobă’ privind refugiaţii. ‘Patriotismul’ din discursul susţinut marţi de Trump la ONU „întruchipează o viziune a excepţionalismului şi supremaţiei de o intoleranţă ignorantă”, a spus Rodriguez.

„Construcţia de ziduri şi bariere, precum şi legile şi măsurile adoptate pentru a preveni valurile de refugiaţi şi imigranţi s-au dovedit a fi nemiloase şi ineficiente”, a mai afirmat şeful diplomaţiei cubaneze.

Trump a vorbit din nou despre strategia sa ‘America în primul rând’ în discursul de marţi şi a spus că ţările ar trebui să urmeze exemplul SUA şi să se pună la rândul lor pe primul loc, creând astfel „naţiuni puternice şi independente care îşi acceptă suveranitatea”.