DISTRIBUIȚI
Sputnik

Un rus în vârstă de 17 ani a fost condamnat la nouă luni de închisoare în Norvegia pentru că a încercat să detoneze un dispozitiv artizanal în centrul capitalei norvegiene Oslo, informează luni AFP, citând justiţia ţării nordice.

Descoperirea bombei artizanale, în seara zilei de 9 aprilie a.c., a alimentat temerile legate de producerea unui atentat în Norvegia, cu atât mai mult cu cât cu câteva ore mai devreme la Stockholm, în statul învecinat Suedia, avusese loc un atac cu maşina soldat cu 4 morţi.


Poliţia norvegiană l-a reţinut rapid pe adolescent, un rus originar din Inguşetia venit în Norvegia în 2010 împreună cu familia sa, iar serviciile de securitate au decis creşterea nivelului de alertă în ţară.

Adolescentul, care pe parcursul procesului s-a dovedit simpatizant al mişcărilor islamiste radicale, nu a fost urmărit în baza legislaţiei antiteroriste, ci pentru „deţinere de explozibili cu intenţia de a comite un act criminal”. Tânărul şi-a ispăşit de altfel o mare parte din pedeapsa pronunţată împotriva sa, aflându-se în arest din luna aprilie.

Verdictul tribunalului din Oslo arată că acesta avea intenţia de a detona dispozitivul artizanal în centrul capitalei, ceea ce ar fi putut crea panică. Reconstituirea a arătat că bomba improvizată dintr-un tub de butan de 30 de centilitri legat cu bandă adezivă de un aprinzător şi de bucăţi de metal ar fi putut provoca pagube limitate. Apărarea a susţinut că a fost vorba de „prostioare de puştan”, cerând achitarea tânărului, în timp ce acuzarea a cerut doi ani de închisoare.

Norvegia rămâne marcată de atacurile de la 22 iulie 2011 comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de oameni detonând o bombă lângă sediul guvernului de la Oslo şi deschizând focul asupra participanţilor la o tabără de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya.