DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul premier catalan Carles Puigdemont şi preşedinta parlamentului Cataloniei Carme Forcadell au depus o plângere împotriva Madridului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), relatează vineri AFP, conform agerpres.

„Curtea confirmă că au fost depuse patru plângeri” din partea unor reprezentanţi catalani, a declarat un purtător de cuvânt al CEDO, confirmând informaţii publicate de agenţia de ştiri spaniolă EFE.


Citeşte şi: Carme Forcadell a plătit cauţiunea şi va fi eliberată din închisoare

CEDO a confirmat că una din aceste cereri, primită pe 18 octombrie, a venit din partea preşedintei parlamentului catalan. Unul dintre semnatarii acestei plângeri este Carles Puigdemont.

În acest caz, „Forcadell i Lluiss şi alţii împotriva Spaniei”, „Carme Forcadell şi alţi 76 de reclamanţi, în acest caz deputaţi ai Parlamentului Cataloniei, se plâng de interzicerea de către Curtea Constituţională spaniolă a unei reuniuni în plen privind declararea independenţei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CEDO.

CEDO a primit de asemenea o cerere din partea unui cetăţean spaniol care, pentru aceleaşi fapte, se plânge că reprezentanţii catalani nu s-au putut reuni. Reclamantul se numeşte Domingo Garcia-Mila.

Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

Opt membri ai guvernului separatist condus de Carles Puigdemont, destituit de Madrid, au fost deja inculpaţi şi arestaţi preventiv joi. Puigdemont şi patru dintre miniştrii săi au fugit în Belgia, iar pe numele lor există un mandat de arestare spaniol.

Două alte solicitări provin din partea unor cetăţeni spanioli care „se plâng că în Catalonia constituirea unui comitet electoral, conceput şi pregătit în vederea referendumului catalan, a fost suspendată de Consiliul constituţional spaniol şi că membrii acestui comitet au fost condamnaţi la amenzi de 6.000 de euro”, a explicat Curtea. Cele două solicitări au fost primite de CEDO pe 22 septembrie.