DISTRIBUIȚI
Ziarul de Iasi

Fostul preşedinte al guvernului catalan Carles Puigdemont a afirmat la Berlin că procesul împotriva celor 12 lideri secesionişti implicaţi în tentativa de separare de Spania, în 2017, constituie „un test pentru democraţia spaniolă”, informează AFP marţi, scrie agerpres.

„Începând de astăzi, sistemul judiciar spaniol este supus unui test” care este „de asemenea un test de rezistenţă pentru democraţia spaniolă”, a declarat el în faţa presei.


Citește și : Soroș lansează un avertisment dur: ‘UE se va prăbuși la fel ca URSS’

Calificând procesul drept „mascaradă”, Carles Puigdemont a dat asigurări că „acest proces nu ar fi trebuit să aibă niciodată loc” şi şi-a exprimat speranţa că acesta va servi la „demascarea construcţiei artificiale a unei proceduri politice”.

Fostul preşedinte al guvernului catalan a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmăririle judiciare, cu câteva zile înainte de arestarea şi plasarea în detenţie a mai multor membri ai guvernului său destituit. Carles Puigdemont este marele absent al procesului care a început marţi la Madrid împotriva celor 12 lideri separatişti.

La Berlin, Puigdemont a atacat de asemenea instituţiile europene, care au susţinut Madridul în conflictul acestuia cu secesioniştii catalani. „De ce Uniunea Europeană este mai îngrijorată de ceea ce se întâmplă, de exemplu, în Venezuela, decât de ceea ce se întâmplă la Madrid?”, a declarat el.

În iulie 2018, un tribunal german a refuzat să-l extrădeze pe Carles Puigdemont spre Spania pentru rebeliune, acuzaţia cea mai gravă formulată la adresa a nouă dintre secesioniştii judecaţi la Madrid de Curtea Supremă. Aceasta le reproşează că au organizat un referendum pentru autodeterminare interzis de justiţie şi că apoi au proclamat independenţa acestei bogate regiuni cu 7,5 milioane de locuitori, situată în nord-estul Spaniei.

Citește și : Acord la ONU privind frânarea automată de urgenţă în zone urbane pentru autoturisme şi vehicule uşoare

Procesul celor 12 lideri ai mişcării separatiste catalane, la care au fost acreditaţi peste 600 de jurnalişti spanioli şi străini, a început marţi la ora locală 10:00 (09:00 GMT). Pe durata procesului sunt prevăzute câte trei audieri săptămânale.