DISTRIBUIȚI
RTE

Sute de poliţişti au încercuit activiştii grupării pentru protecţia mediului Extinction Rebellion, în cincea zi de proteste la Londra, scrie BBC, scrie News.ro .

Ofiţerii au înconjurat o barcă roz în zona Oxford Circus. Actriţa Dame Emma Thompson, care a călătorit din Los Angeles joi pentru a se alătura protestelor, le-a transmis activiştilor că generaţia ei a eşuat pentru oamenii tineri.


Citește și : Două persoane suspectate de spionaj în favoarea Emiratelor Arabe Unite au fost arestate la Istanbul

Ea a afirmat: „Suntem pe această insulă a normalităţii şi mă face fericită să mă pot alătura vouă şi să îmi alătur vocea unor tineri care au inspirat o nouă mişcare”.

Poliţiştii, care aveau veste pe care scria „echipa pentru înlăturarea protestatarilor” au început să ia activiştii şi să îi îndepărteze din zona Oxford Circus.

Sub o căldură neobişnuită pentru Londra, oamenii îşi pasau sticle cu apă şi se întrebau unii pe alţii dacă au nevoie de loţiune de protecţie a pielii unii protejându-se de razele soarelui prin umbrele care aveau culorile curcubeului.

Atmosfera era una paşnică, protestatarii oferind loţiune de protecţie şi poliţiştilor aflaţi la faţa locului şi discutând cu ei.

Proteste au loc în continuare şi la Podul Waterloo şi în faţa Parlamentului. Poliţia a informat că ofiţerii au fost nevoiţi să lucreze pe ture de 12 ore şi mulţi şi-au anulat concediile.

De asemenea, un grup restrâns de protestatari a organizat un protest la aeroportul Heathrow ameninţând să perturbe programul zborurilor chiar înaintea Paştelui catolic.

Protestatarii rămân poziţionaţi lângă intrările spre terminalele 2 şi 3, însă toate căile de acces rămân deschise.

Totuşi, Robin Ellis-Cockroft, în vârstă de 24 de ani, a declarat că grupul a reuşit să creeze „tulburări emoţionale” la Heathrow. Ken Marsh, preşedintele Federaţiei Poliţiei Metropolitane, a declarat: „Este foarte, foarte dificil pentru noi pentru că colegii mei nu au mai întâlnit o astfel de situaţie. Au de-a face cu oameni foarte pasivi, probabil oameni chiar buni, care nu doresc confruntări deloc cu poliţia sau cu altcineva însă care încalcă legea”.

Citește și : Guvernul afgan şi talibanii se acuză reciproc pentru amânarea întâlnirii de la Doha

Activiştii de mediu au protestat şi în alte părţi ale lumii. La Paris, ei au blocat intrarea în sediul central al Societe Generale.

Activiştii s-au adunat şi în faţa Ministerului Tranziţiei Inclusive şi Ecologice în apropiere de Paris şi au blocat intrarea în sediul gigantului petrolier Total.