DISTRIBUIȚI
REUTERS

Protestatari furioşi după condamnarea la închisoare a nouă lideri ai separatiştilor catalani au ridicat baricade şi au incendiat containere de gunoi joi seara la Barcelona, în a patra zi de demonstraţii, transmite dpa, potrivit agerpres.

În mai multe cazuri au fost raportate ciocniri între protestatari şi poliţişti, aceştia din urmă fiind atacaţi cu pietre şi petarde.


Citește și: CEDO respinge o cerere de suspendare a exhumării lui Franco

Forţele de ordine au reuşit să ţină separaţi participanţii la două demonstraţii – una în sprijinul independenţei Cataloniei, iar cealaltă organizată de extremiştii de dreapta locali.

Un post de radio catalan a estimat că mii de activişti separatişti încă se aflau pe străzile din centrul Barcelonei după miezul nopţii.

Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc în oraşele catalane Girona şi Lleida.

Liderul executivului catalan Quim Torra ameninţase în cursul zilei de joi cu organizarea unui nou referendum privind secesiunea regiunii din nord-estul Spaniei. ”Dacă suntem condamnaţi la 100 de ani de închisoare pentru că am făcut urne de vot, atunci răspunsul este clar: trebuie să facem din nou urne de vot pentru autodeterminarea noastră”, a afirmat cu fermitate Torra în parlamentul regional de la Barcelona.

El s-a declarat ”indignat şi întristat” de verdictele date în cazul celor nouă lideri catalani, calificate drept ”o mare farsă şi demne de dispreţ”.

Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat luni condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017.

Citește și: Japonia trimite forţe militare în Strâmtoarea Ormuz

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.

Cea mai grea pedeapsă (13 ani de detenţie) a primit-o fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras. Toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru cea mai gravă acuzaţie, cea de rebeliune. Media locale au relatat că separatiştii condamnaţi ar putea fi puşi în libertate după efectuarea unui sfert din pedeapsă.