DISTRIBUIȚI
Twitter

Zeci de persoane au fost rănite în ciocniri între protestatari şi poliţie produse miercuri seara la Belgrad. Pe reţele sociale au circulat înregistrări video în care forţele de ordine sunt văzute folosind forţa asupra unor manifestanţi, relatează joi agenţia croată de presă HINA, potrivit agerpres.

Protestul a început paşnic în jurul orei 18:00, miercuri, cu participarea de studenţi şi a altor cetăţeni nemulţumiţi de reintroducerea de restricţii de circulaţie în weekend ca urmare a creşterii numărului de cazuri de contaminare cu coronavirusul de tip nou.


Citeşte şi: Autorităţile canadiene AU PIERDUT URMA a circa 35.000 de străini expulzabili

Ceea ce a început ca un protest paşnic a degenerat însă după ce grupuri de extremişti au început să arunce cu sticle, doze şi pietre în poliţiştii care păzeau clădirea parlamentului, care a fost şi marţi seara scena unor violenţe. Similar, miercuri, poliţia i-a respins pe protestatari folosind inclusiv gaze lacrimogene. Într-o înregistrare video, se vede cum membri ai forţelor de ordine lovesc cu bastoanele şi picioarele un manifestant întins pe jos.

Alte proteste au mai avut loc miercuri seara şi la Novi Sad (nord), Nis (sud) şi Kragujevac (centru), unde sediul Partidului Progresist (SNS) al preşedintelui Aleksandar Vucic a fost vandalizat, precum şi în alte oraşe din Serbia.

După câteva ore de proteste şi ciocniri cu forţele de ordine, spaţiul din jurul parlamentului sârb a fost evacuat complet şi poliţia a redobândit controlul asupra centrului oraşului în jur de miezul nopţii.

Ministrul sârb de interne Nebojsa Stevanovic a calificat protestele drept „violenţă pură” şi tentativă de a prelua puterea prin forţă.

Potrivit ministrului, zece poliţişti au fost răniţi în ciocnirile de miercuri, unul dintre ei suferind fracturi la ambele picioare, în timp ce surse medicale citate de canalul N1 au indicat că 19 poliţişti şi 17 manifestanţi au fost răniţi, a consemnat France Presse.

Între cei răniţi se numără şi mai mulţi ziarişti, actorul Sergej Trifunovic, aflat la conducerea Mişcării cetăţenilor liberi, precum şi Bosko Obradovic, liderul mişcării conservatoare Dveri.

Citeşte şi: Polonia şi Slovacia au parafat un acord de cooperare militară

Doi lideri ai opoziţiei, Dragan Djilas şi Vuk Jeremic, au acuzat în mesaje separate că guvernul sârb a trimis huligani printre manifestanţi pentru a transforma protestul într-unul violent şi pentru a-i răni pe reprezentanţii opoziţiei.

Agenţia Beta a relatat că unul dintre reporterii săi a fost bătut de poliţie după ce s-a legitimat.