DISTRIBUIȚI
CP24

Mii de persoane au defilat duminică la Montreal pentru a denunţa rasismul şi violenţele poliţiei, o manifestaţie care a degenerat în cursul serii în înfruntări cu poliţia şi jafuri în centrul oraşului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Timp de circa trei ore, în jur de 10.000 de persoane potrivit estimărilor neoficiale au defilat după-amiază într-o atmosferă de calm. Oamenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA de după moartea lui George Floyd, un afroamerican de 46 de ani care a murit după ce s-a asfixiat în timp ce era imobilizat de către un poliţist alb.


Citește și: Fiica primarului din New York a fost ARESTATĂ în timpul protestelor

Însă după lăsarea serii în centrul oraşului au izbucnit violenţe, când un grup de manifestanţi a aruncat cu obiecte asupra forţelor de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Vitrinele mai multe magazine au fost sparte, iar unul dintre cei care a comis astfel de acte a fost filmat de televiziuni în timp ce fugea cu o chitară electrică furată dintr-un magazin de muzică.

În cele din urmă calmul a revenit la Montreal până la sfârşitul zilei, potrivit media. Poliţia nu a precizat câte persoane au fost reţinute în timpul incidentelor.

Magazinele nu au fost autorizate să deschidă decât la începutul săptămânii trecute la Montreal, în condiţiile în care metropola din Quebec a fost epicentrul pandemiei de coronavirus în Canada.

Majoritatea manifestanţilor din Montreal au purtat măşti în timpul manifestaţiei de pe străzile oraşului, dar nu au respectat distanţa fizică de doi metri cerută de autorităţi.

Numeroasele pancarte conţineau mesaje precum „Black lives matter”, „No justice no peace” sau „I can’t breathe”, referire la ultimele cuvinte rostite de George Floyd în timp ce era imobilizat la sol şi un poliţist îi ţinea genunchiul pe gât.

„Am venit în semn de solidaritate cu manifestanţii din SUA”, a spus Danielle, o studentă de 28 de ani originară din SUA. „Trebuie să se facă dreptate. Când un om spune ‘Nu pot să respir’ trebuie ascultat”, a adăugat ea.’.

Poliţia din Montreal a denunţat, într-o postare pe Twitter, circumstanţele morţii lui George Floyd, „care sunt neconforme cu valorile organizaţiei noastre”.

Citește și: SUA au trimis în Brazilia două milioane de doze de hidroxiclorochină

„Respectăm drepturile şi nevoia fiecăruia de a denunţa sus şi tare această violenţă şi vom fi alături de voi pentru a vă asigura securitatea”, a anunţat poliţia pe Twitter.

O altă manifestaţie împotriva rasismului a reunit câteva mii de persoane duminică la Vancouver.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au demonstrat într-o atmosferă de calm împotriva violenţelor poliţiei la Toronto, cel mai mare oraş al ţării.