DISTRIBUIȚI
twitter

Metroul din Hong Kong a rămas închis, sâmbătă dimineaţă, în contextul în care sunt aşteptate proteste faţă de adoptarea în ajun a unei ordonanţe de urgenţă ce prevede interzicerea purtării măştilor la protestele ”ilegale” şi ”neautorizate”, transmite dpa, scrie agerpres.

Într-un caz fără precedent din luna iunie, când au început manifestaţiile din fosta colonie britanică, compania ce administrează reţeaua de metrou din Hong Kong (MTR) a suspendat circulaţia tuturor trenurilor. În weekend-urile precedente, MTR închisese temporar doar liniile şi staţiile vizate de acte de vandalism.


Citește și : Erdogan ordonă liderilor AKP să utilizeze automobile Volkswagen Passat

Metroul a avut un rol esenţial în ultimele luni în Hong Kong, întrucât le-a permis demonstranţilor să se deplaseze rapid în oraş şi să scape de poliţie.

De asemenea, zeci de mall-uri importante din metropolă sunt închise sâmbătă după ce în săptămânile anterioare bănci şi magazine ale unor lanţuri comerciale având legătură cu China continentală au fost vandalizate.

În acest weekend erau prevăzute puţine manifestaţii, însă situaţia s-a schimbat după ce şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat vineri adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ce prevede interzicerea purtării măştilor la protestele ”ilegale” şi ”neautorizate”, pe fondul manifestaţiilor începute în urmă cu patru luni în fost colonie britanică.

Măsura, intrată în vigoare vineri la miezul-nopţii (16:00 GMT), prevede că protestatarii vor fi pasibili de 1 an de închisoare şi o amendă de până la 25.000 de dolari hong-konghezi (3.200 dolari americani) dacă nu respectă noile reguli.

Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni cvasicotidiene pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a cere o serie de reforme democratice.

Nici guvernul central de la Beijing, nici executivul local nu au reuşit să calmeze mişcarea de contestare, care a dus la confruntări tot mai violente între forţele de ordine şi manifestanţii radicali. Pentru a nu fi identificaţi şi a evita viitoare procese judiciare, manifestanţii poartă în mare parte măşti, iar contra gazelor lacrimogene şi a proiectilelor trase de poliţie sunt dotaţi cu ochelari de protecţie şi măşti de gaze.

Citește și : Un sirian, arestat și deferit justiţiei libaneze pentru comunicaţii cu Israelul

Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

După mai multe săptămâni de proteste, şefa executivului local Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat. Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală.