DISTRIBUIȚI
PBS
Protesters run away as tear gas is fired during 19th round of "yellow vests" protests in Nice, France, March 23, 2019. REUTERS/Eric Gaillard TPX IMAGES OF THE DAY - RC1751638430

Oficialii francezi au informat că staff-ul medical a evitat în ultima clipă o „catastrofă” pe 1 mai după ce protestatarii au atacat un spital din Paris şi au încercat să intre cu forţa în secţia de terapie intensivă, scrie The Guardian, scrie News.ro .

În jur de 50 de protestatari – unii dintre ei purtând veste galbene şi alţii cu măşti – au intrat în spital după ce un poliţist a fost internat. Ofiţerul a fost lovit în faţă cu o bucată de bordură spre sfârşitul marşului de pe 1 mai.


Citește și : Boeing își consolidează echipa de consilieri juridici

Membrii staff-ului de la spitalul Pitie Salpetriere au declarat că au oprit un grup de protestatari din a intra în unitatea de urgenţe însă alţi intruşi au distrus calculatoare şi alte echipamente medicale.

Poliţia a reţinut 30 de persoane în legătură cu incidentele de la spital.

După acest incident un număr de protestatari au informat pe reţelele sociale că persoanele au intrat în spital doar pentru a scăpa de poliţie care îi ataca cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Unii au acuzat oficialii francezi şi presa de exagerări în relatarea evenimentelor de la spital după ce ministrul de Interne, Christophe Castaner, a descris evenimentele ca fiind „un atac” şi a dat vina pe „militanţii anti-capitalişti de extremă stânga” din mişcarea Black Bloc.

Profesorul Mathieu Raux, anestezist la spital, a povestit că toată lumea a fost şocată.

„În jur de 20 de protestatari au încercat să intre în secţia de terapie intensivă folosindu-se de ieşirea de urgenţă iar staff-ul din partea cealaltă a uşii îi ruga să nu intre pentru că persoanele de acolo se află într-o condiţie precară şi vieţile le sunt puse în pericol”, a declarat Raux pentru BFMTV.

Citește și : Relaţiile dintre Franţa şi Italia sunt atât de solide încât ‘nu a fost nevoie’ ca cele două ţări să facă pace

Poliţia a informat că 16.000 de protestatari au participat la marşul de 1 Mai de la Paris în timp ce alte estimări indică 40.000 de persoane. Conform cifrelor oficiale, 164.000 de persoane au participat la proteste în toată Franţa.

Philippe Martinez, şeful sindicatului CGT, cel care a coordonat marşul tradiţional de Ziua Internaţională a Muncii – a acuzat guvernul şi forţele de securitate de provocări.

„Au folosit gaze lacrimogene asupra membrilor CGT … iar ei puteau fi identificaţi uşor”, a declarat el.