DISTRIBUIȚI
RT.com

Mii de protestatari se adună în Buenos Aires pentru a mărşălui împotriva politicilor economice ale ţărilor G20, scrie Reuters, potrivit News.ro .

Protestatarii au, însă, şanse mici să se apropie de liderii puterilor mondiale. Poliţia, garda de coastă şi ofiţerii vamali au izolat o zonă de 12 km2.


Citește și : Summit G20: Statele Unite, Canada şi Mexicul au semnat un nou acord comercial

 

în jurul centrului de convenţii Costa Salguero, unde are loc summit-ul G20.

Marşul, organizat de o coaliţie a sindicatelor muncitorilor şi a grupărilor pentru drepturile omului, va avea loc la 5 km distanţă de summit şi urma să înceapă la ora 20:00.

Transportul în comun din Buenos Aires a fost suspendat iar sute de intersecţii au fost blocate pentru a controla traficul şi mulţimile. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare naţională iar guvernul de centru-dreapta al Argentinei le-a sugerat oamenilor să părăsească oraşul. Aceste măsuri au îngreunat sarcina activiştilor de a ajunge la marş.

Protestele sunt des întâlnite la astfel de evenimente globale, grupări separate de protestatari găsind, de obicei, un inamic comun în elitele despre consideră că neglijează oamenii săraci şi marginalizaţi.

Poliţia din Argentina se află în stare de alertă după ce incidente violente de la stadionul echipei de fotbal River Plate au forţat amânarea unui meci pe 24 noiembrie.

Preşedintele argentinian, Mauricio Macri, a declarat că incidentul este „o ruşine” şi a cerut înăsprirea măsurilor de securitate.

Ministerul Securităţii a restricţionat ruta pentru marşul anti-G20 pe o rază de 2,5 km care se întinde de la principala arteră a capitalei, Avenida 9 de Julio, până la clădirea Parlamentului.

Beverly Keene, coordonatoarea marşului şi conducătoarea Jubileo Sur-Dialogo 2000, o grupare care susţine reforma datoriilor latino-americane, propusese iniţial o rută mai lungă care includea Plaza de Mayo, din spatele palatului prezidenţial, Casa Rosada, locaţia în care au loc de obicei protestele din Buenos Aires.

Citește și : Cutremur de 7 grade în Alaska

Protestatarii şi oficialii argentinieni au declarat că nu există semne de grupări anarhiste precum cele de la summit-ul G20 de la Hamburg de anul trecut.

„Nu vor exista anarhişti Black Bloc aici. Este prea departe de Europa”, a declarat Andy Konig, un lucrător social din Hamburg care a călătorit la Buenos Aires pentru marş.

„Am văzut doar oameni paşnici”, a declarat el pentru Reuters în timpul unui concert la clădirea Parlamentului din Buenos Aires, sponsorizat de o grupare numită Forumul Feminist împotriva G20.

Patricia Bullrich, ministrul Securităţii, a informat vineri dimineaţa că nu a intrat în ţară nicio grupare violentă pentru acest protest şi că au fost mobilizaţi 2.500 de poliţişti pentru supraveghea marşul.