DISTRIBUIȚI
Twitter

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în capitala Serbiei în favoarea creşterii atenţiei dedicate protejării mediului, informează dpa, potrivit agerpres.  

Protestul de la Belgrad a avut loc sub lozinca „insurecţie ecologică”, vorbitorii criticând poluarea masivă a aerului în oraşe şi solicitând un moratoriu pentru noi construcţii de-a lungul râurilor din Serbia, a informat presa locală.


Citește și : UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

„Spunem nu tuturor celor care otrăvesc natura Serbiei”, a declarat Aleksandar Jovanovic, liderul organizaţiei Apără râurile Muntelui Stara Planina (ORSP), care a organizat protestul.

Protestatarii se opun, de asemenea, noilor proiecte miniere, cum este cazul planului companiei australiene Rio Tinto de a exploata litiu lângă Loznica, în vestul Serbiei, proiect în legătură cu care ecologiştii se tem că va distruge habitate naturale.

Conform informaţiilor apărute în mass-media, unii protestatari nu au purtat mască, în pofida pandemiei de COVID-19.

Problemele de mediu au început să beneficieze de o atenţie în creştere în Serbia, dar şi în alte ţări balcanice, după ce poluarea aerului din mai multe oraşe a provocat revoltă anul trecut.

Citește și : Iranul, în carantină pentru 10 zile

Construcţia de centrale electrice mai mici de-a lungul râurilor, care până acum nu a constituit obiectul protestelor, provoacă, de asemenea, indignare în rândul populaţiei sensibile la problematica protecţiei mediului. Potrivit ecologiştilor, aceste proiectele au consecinţe ecologice devastatoare şi servesc doar intereselor economice ale elitelor locale.