DISTRIBUIȚI
AFP

– Mai multe sute de persoane, între care numeroşi lucrători cu condiţii de muncă precare, au manifestat marţi într-un cartier popular din Tunis, capitala Tunisiei, în semn de protest faţă de izolarea generală instaurată de o săptămână şi pentru a cere ajutoarele promise de guvern, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Despre ce corona vorbiţi? Vom muri oricum! Lăsaţi-ne să lucrăm!”, a spus un protestatar în faţa delegaţiei Ettadhamen-Mnihla, o instituţie care reprezintă statul în aceste două cartiere marginalizate de la periferia Tunisului.


Citește și : Guvernul Thailandei a emis un avertisment împotriva glumelor de 1 Aprilie despre coronavirus

„Lăsaţi-mă să le aduc copiilor mei pâine! Nu contează dacă mor, mă voi duce la martiriu”, a spus pentru AFP acest muncitor în construcţii.

În aceste cartiere defavorizate, unde infrastructura de sănătate este precară, numeroşi locuitori lucrează cu ziua şi au rămas fără venituri de când ieşirile din casă şi activităţile economie sunt strict limitate.

„Eu, personal, nu am mai lucrat de 15 zile”, a subliniat o altă localnică, Sabiha.

Încă de luni mai mulţi locuitori au ieşit în stradă în acelaşi loc pentru a cere acordarea de ajutoare sau a permisului de a circula, iar unii, exasperaţi, au ars cauciucuri şi au blocat drumuri.

Premierul Elyes Fakhfakh a anunţat la 21 martie un plan de sprijin pentru a face faţă izolării, iar 150 de milioane de dinari (50 de milioane de euro) ar trebui să fie distribuite sub formă de ajutoare directe excepţionale pentru persoanele cele mai nevoiaşe, fără a preciza vreo dată.

Ministerul Afacerilor Sociale a transmis în cele din urmă luni că ajutoarele vor fi acordate între 31 martie şi 6 aprilie, iar manifestaţii s-au adunat marţi la porţile delegaţiei pentru a-şi trece numele pe liste.

Citește și : Grecia confirmă primul caz de coronavirus printre refugiaţi

„Trebuie să facem faţă unei epidemii. Însă în toate zilele e la fel, ei se adună în faţa delegaţiei”, a declarat pentru AFP Imed Farhat, membru al delegaţiei Mnihla. „Li s-a cerut forţelor de ordine să intervină. Dar ce putem face? Trebuie ascultaţi!”, a adăugat el.

Pandemia a îngenunchiat sectorul turistic crucial pentru economia tunisiană, iar numeroase afaceri şi activităţi care nu sunt vitale au fost nevoite să se oprească de la începutul izolării, la 23 martie, prevăzută iniţial până la 4 aprilie, dar care ar urma să fie prelungită în curând.

La un deceniu de la căderea dictaturii, Tunisia nu a reuşit să ajungă să răspundă aşteptărilor sociale ale populaţiei sale.