DISTRIBUIȚI
Euronews

Aproximativ 40 de activiști au protestat luni în sediul Guvernului din Malta, solicitând demisia imediată a premierului țării, Joseph Muscat, pe fondul anchetei referitoare la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, informează site-ul agenției de presă Reuters, scrie mediafax.

Deși Muscat nu este implicat în mod direct în ancheta privind moartea ziaristei, acesta a anunțat recent că își va da demisia la jumătatea lunii ianuarie, după ce Partidul Laburist, din care face parte, își va alege noua conducere. Un martor din dosar a declarat în cadrul anchetei că mai multe persoane din anturajul premierului ar fi făcut presiuni în cadrul investigației.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

Cei aproximativ 40 de protestatari au intrat în sediul Guvernului printr-o intrare secundară, reușind să îi păcălească pe polițiștii care păzeau clădirea. Ei i-au cerut premierului Muscat să demisioneze. Potrivit Reuters, premierul nu se afla în clădire în momentul incidentului.

„Malta este pe fundul prăpastiei. Nu mai este vorba doar despre corupție, ci despre crimă”, au scandat activiștii în timpul manifestației.

Polițiștii și soldații aflați în clădire nu au intervenit, întrucât protestatarii nu au încercat să ajungă la etajul unde se află birourile Executivului.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.