DISTRIBUIȚI
BBC

Mii de britanici au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva creşterii costului vieţii, în timp ce guvernul se luptă cu politica fiscală după o săptămână de haos pe pieţele financiare, transmite AFP, potrivit agerpres.

Inflaţia la cel mai mare nivel, lira sterlină la cel mai scăzut nivel şi îngrijorări legate de apropierea iernii. Noul guvern conservator al premierului Liz Truss promisese acţiuni imediate pentru a face faţă crizei, dar anunţul săptămâna trecută a reducerilor masive de taxe pentru cei bogaţi a declanşat multă furie şi lipsă de înţelegere.


Citește și : Putin anunţă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson- VIDEO

„Sprijiniţi grevele”, „Îngheţaţi preţurile, nu oamenii” sau chiar „Taxe pentru bogaţi”, se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţii de la Londra, care s-au îndreptat, la apelul mai multor organizaţii, spre Westminster, în centrul capitalei.

Oamenii sunt „sătui”, spune Lily Holder, o protestatară de 29 de ani din Londra.”Nu mai sunt pregătiţi să accepte felul ruşinos în care îi tratează conservatorii”.”Iarna, care se anunţă dură pentru multe gospodării care se luptă să îşi plătească facturile,”va arăta adevărata cruzime a guvernului nostru”, a spus ea.

Majoritatea britanicilor au primit cu răceală „mini-bugetul” prezentat de guvern săptămâna trecută. De asemenea, anunţurile bugetare au indus panică pe pieţe şi au dus lira sterlină la un minim istoric, determinând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale.

„Să nu facem nimic nu era o opţiune”, a declarat ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng vineri seara pentru The Telegraph pentru a justifica reducerile masive de taxe, a căror finanţare rămâne neclară.”Imaginaţi-vă costul pentru economia britanică a şomajului în masă, a unei prăbuşiri a consumului şi a încetării activităţii companiilor”, a spus el.

Kwarteng a promis un plan de reducere a datoriei pe termen mediu, dar agenţia de rating Standard & Poor’s a fost sceptică, revizuind în jos previziunea de sustenabilitate a datoriei suverane a Regatului Unit.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss, în funcţie de mai puţin de o lună, ar trebui să demisioneze.

Sugrumaţi de inflaţia care se apropie de 10% şi îngrijoraţi dacă vor reuşi să se încălzească sau să îşi ramburseze împrumuturile în această iarnă, unii britanici refuză să îşi plătească facturile în octombrie. Guvernul a anunţat îngheţarea preţurilor la energie, care s-au dublat totuşi într-un an.

„Nu pot plăti, nu voi plăti”, au scandat protestatarii în faţa gării King’s Cross din Londra sâmbătă, arzând facturi de energie false.

În acest context de tulburări sociale exacerbate, mobilizările care s-au înmulţit din iunie în toate sectoarele au fost reluat cu o vigoare sporită după o pauză în semn de respect pentru decesul suveranei Elisabeta a II-a pe 8 septembrie.

Citește și : Stoltenberg: Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului ajută la investigarea exploziilor Nord Stream

Angajaţii căilor ferate au fost în grevă sâmbătă în toată ţara, cea mai importantă de la începutul anului, asigurând doar 11% din trafic. În pofida perturbărilor circulaţiei, mobilizarea lor este înţeleasă şi susţinută de majoritatea britanicilor, potrivit unui sondaj Ipsos.

Mai nepopulari ca niciodată, conservatorii organizează începând de duminică la Birmingham congresul anual. Potrivit presei britanice, scrisorile de sfidare împotriva premierului Liz Truss se înmulţesc. Unii conservatori sunt consternaţi de anunţurile sale neclare privind bugetul, în timp ce alţii îl regretă deja pe fostul prim-ministru Boris Johnson, în pofida abaterilor şi minciunilor sale.