DISTRIBUIȚI
TRT World

Manifestaţii la care au participat sute de persoane au avut loc în ultimele zile în mai multe oraşe din sudul Yemenului pentru a denunţa degradarea condiţiilor de viaţă şi scăderea puterii de cumpărare în această ţară devastată de şapte ani de război, relatează AFP, potrivit agerpres

Yemenul, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, se confruntă cu o gravă criză economică din cauza conflictului izbucnit în 2014 între rebelii Houthi, care domină cea mai mare parte din nordul Yemenului, şi forţele guvernamentale, care controlează sudul ţării, cu susţinerea unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită.


Citește și : Teroristul care a îndoliat Franţa îşi dă drumul la gură: ‘N-a fost nimic personal!’

Mai multe manifestaţii au zguduit în ultimele două zile oraşul Aden (sud-vest), devenit capitala provizorie a Yemenului după ce rebelii au preluat controlul în Sanaa, în urmă cu şapte ani. Protestatarii denunţă în special costul de trai ridicat, şomajul, prăbuşirea monedei în faţa valutei şi întreruperile de curent tot mai frecvente.

Manifestanţii au blocat drumuri şi au ars cauciucuri, ceea ce a dus la confruntări cu forţele de securitate, soldate cu nouă răniţi, potrivit unor surse medicale.

Citește și :  Boris Johnson pregăteşte REMANIEREA guvernului britanic

O nouă manifestaţie este prevăzută pentru miercuri seara, au declarat unii manifestanţi pentru AFP.

Conflictul din Yemen a provocat cea mai mare criză umanitară din lume, conform ONU, care atrage cu regularitate atenţia asupra riscului de foamete la scară largă în ţară. Dintre cele 30 de milioane de locuitori, 80% sunt dependenţi de ajutorul internaţional, iar organizaţiile umanitare acuză o lipsă de finanţare.