DISTRIBUIȚI
Twitter

Sute de protestatari s-au adunat sâmbătă în Beirut pentru a cere demisia Guvernului – instalat în ianuarie – din cauza felului în care este gestionată criza economică, scrie news.ro .

Potrivit Reuters, protestatarii – mulţi având feţele acoperite cu măşti şi purtând steaguri – s-au adunat în principala piaţă din capitala Libanului, care anul trecut a fost scenă pentru demonstraţii.


Citește și : De la Londra la Sydney, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a pune capăt rasismului

În Liban au fost ridicate aproape toate restricţiilor impuse de criza sanitară, care a dus la înrăutăţirea situaţiei economice. Astfel, oamenii au demonstrat, cerând demisia Guvernului pus în funcţie în urmă cu cinci luni şi alegeri parlamentare anticipate.

 

Unii au cerut ca gruparea paramilitară şiită Hezbollah să fie dezarmată, iar alţii au aruncat cu pietre înspre forţele de ordine şi au spart vitrine ale magazinelor din centrul Beirutului, astfel că forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene.

Hassan Diab a preluat funcţia de prim-ministru în luna ianuarie, cu sprijinul Hezbollah, susţinută de Iran, şi al aliaţilor grupării, după ce guvernul anterior a fost înlăturat în urma protestelor.

Citește și : Italia speră că statele membre UE vor redeschide graniţele pentru cetăţenii ei pe 15 iunie

Guvernul lui Diab este în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional pentru un program de reformă economică prin care speră să obţină miliarde de dolari în finanţări.

În luna octombrie a anului trecut, criza financiară din Liban a dus la proteste masive. De atunci, lira libaneză şi-a pierdut aproximativ jumătate din valoare pe piaţa paralelă, preţurile au crescut şi companiile afectate şi de pandemie au tăiat numeroase locuri de muncă.