DISTRIBUIȚI
Stuff.co.nz

Grupuri israeliene pentru protecţia mediului au protestat împotriva unei decizii luate duminică de guvernul Israelului de a anula o taxă asupra produselor din plastic de unică folosinţă, taxă menită să reducă deşeurile poluante, informează AFP, potrivit agerpres.

Anularea acestei taxe a fost anunţată de Biroul ministrului de finanţe Bezalel Smoritch.


Citeşte şi: Aniversare înecată într-o baie sânge în Africa de Sud (VIDEO)! Opt oameni au murit! – Black News

Guvernul lui Benjamin Netanyahu, în funcţie de o lună, a argumentat că această taxă a accentuat criza privind costul de trai şi a afectat în special comunitatea ultraortodoxă.

Această decizie a fost calificată drept „ruşinoasă” de ONG-ul Zalul care susţine protejarea mărilor şi râurilor în Israel.

„Aceasta va face să ne întoarcem cu ani în urmă, în timp ce lumea caută să reducă utilizarea produselor de unică folosinţă”, a declarat şeful executiv al ONG-ului, Mor Gilboa.

De la sfârşitul lui 2021, o taxă de 11 shekeli (circa 3 euro) era aplicată pentru fiecare kilogram de farfurii şi pahare din plastic de unică folosinţă, o decizie adoptată de fostul guvern condus de centristul Yair Lapid.

Decizia de anulare a taxei a fost salutată de Arie Dery, liderul partidului ultrareligios Shass. Comunitatea ultraortodoxă evreiască, cu familii adesea numeroase, utilizează aceste produse din plastic de trei ori mai mult decât restul populaţiei israeliene, potrivit unui studiu al parlamentului.

Ministrul israelian pentru protecţia mediului, Idit Silman, a declarat că a votat împotriva acestei decizii, argumentând că taxa a permis diminuarea cu aproape 40% a achiziţiei de tacâmuri, pahare şi farfurii din plastic.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în regiunea uigurilor din China – Black News

Hagai Levine, preşedintele Asociaţiei israeliene a doctorilor specializaţi în sănătate publică, a deplâns pe Twitter faptul că această măsură a fost luată „în detrimentul sănătăţii publice şi a mediului”.

La finalul lunii decembrie 2022, Benjamin Netanyahu, care a mai fost premier în perioadele 1996-1999 şi 2009-2021, a format guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, alături de aliaţi ultrareligioşi şi de extrema dreaptă, după ce a ieşit câştigător în alegerile parlamentare de la 1 noiembrie.