DISTRIBUIȚI
miamiherald.com

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte zeci au fost rănite, mii de protestatari ieșind miercuri pe stradă în Haiti în urma unui scandal de corupție, iar unii dintre aceştia au cerut demisia președintelui Jovenel Moise, relatează Reuters.

Un raport al Senatului din Haiti i-a acuzat pe foștii oficiali guvernamentali de delapidare, abuz de autoritate și fals care implică programul de împrumuturi petroliere venezuelan Petrocaribe în timpul administrațiilor din 2008-16 ale foștilor președinți Rene Preval și Michel Martelly.


Moise, într-un discurs susţinut miercuri pentru a marca moartea în 1806 a fondatorului statului Haiti, Jean-Jacques Dessalines, a promis că va avea loc un proces pentru a ajunge la dedesubturile dispariţiei fondurilor Petrocaribe.

„Odată ce ați furat fonduri guvernamentale, dacă sunteți parte din guvern, din opoziție sau din populație, va trebui să vă confruntați cu justiția”, a transmis Moise.

Liderii opoziției au declarat că nu cred că un proces echitabil este posibil cât timp Moise rămâne la putere din cauza legăturilor sale cu Martelly.

Protestatarii au ridicat baricade din anvelope și grămezi de gunoi, în timp ce mai multe incendii au izbucnit în capitala Port-au-Prince. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în demonstranți și, ca răspuns, aceştia au aruncat cu pietre în ei.