DISTRIBUIȚI
REUTERS

Șeful de stat bolivian Evo Morales a fost desemnat câștigător în urma scrutinului electoral ce a avut loc duminică, asigurându-i acestuia președinția țării până în anul 2025, rezultat ce a declanșat ample mișcări de protest în mai multe orașe din țară, relatează site-ul postului BBC, potrivit mediafax.

Evo Morales a obținut, conform primelor rezultate, 47,1% din voturile exprimate în cadrul scrutinului de duminică, câștigând în fața prinicipalului său contracandidat, Carlos Mesa, cu o diferență de 10 procente.


Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

Rezultatele alegerilor au declanșat manfestații de protest în capitala La Paz și în orașul Santa Cruz de la Sierra, cel mai populat din țară, la care participă mii de bolivieni. Protestatarii contestă rezultatele scrutinului, acuzând autoritățile responsabile de organizarea alegerilor de fraudarea rezultatelor.

Candidatul poziționat pe locul al doilea în rezultatele procesului de votare, Carlos Mesa, a solicitat organizarea unui alt scrutin electoral, urmând modelul practicat în Statele Unite, Brazilia, Argentina și Columbia.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

Conform tribunalului electoral, care a informat că 99.9% dintre buletinele de vot au fost numărate, Carlos Mesa a obținut 36,51% din voturi, plasându-se la o diferență mai mare de 10% de candidatul aflat pe primul loc, ceea ce înseamnă, conform legii electorale locale, că nu este necesară organizarea unui alt tur al alegerilor prezidențiale.

Evo Morales este primul președinte indigen al Boliviei, aflându-se la șefia statului sud-american încă din 2006.