DISTRIBUIȚI
euronews

Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie albaneze au blocat, joi seară, şoselele naţionale în 12 oraşe din Albania, în cea mai recentă acţiune din cele aproape trei luni de proteste antiguvernamentale din această ţară, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Opoziţia, care susţine că alegerile parlamentare din 2017 au fost fraudate, a organizat mitinguri şi a boicotat activitatea parlamentară în încercarea de a determina organizarea unor alegeri anticipate, însă guvernul condus de premierul socialist Edi Rama a respins acuzaţiile.


Citește și: FANI lovește cu putere India (VIDEO): Peste un milion de oameni au fost evacuați!

Uniunea Europeană şi SUA au afirmat că guvernul de la Tirana este legitim şi au cerut opoziţiei să reia activitatea parlamentară şi să participe la alegerile locale prevăzute pentru data de 30 iunie.

Lulzim Basah, liderul Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a declarat joi că Rama ar trebui să demisioneze, după care partidul său ar urma să discute cu socialiştii despre formarea unui guvern interimar care să pregătească organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Protestele au loc înainte cu două luni de o decizie a Uniunii Europene privind începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Citește și: Rezultatul alegerilor locale din UK penalizează atât partidul lui May, cât și opoziția

”Le cer prietenilor noştri europeni şi internaţionali să nu pedepsească Albania”, a afirmat Lulzim Basha într-un miting desfăşurat la Elbasan (centrul Albaniei), făcând referire la viitoarea decizie a UE.

Partidul Socialist (aflat la guvernare) a anunţat că alegerile locale din 30 iunie vor avea loc chiar dacă Partidul Democrat nu participă. Acesta din urmă nu s-a înscris în cursa electorală, în timp ce membrii unei facţiuni şi-au format propriul partid, care va lua parte la scrutin.