DISTRIBUIȚI

Poliţia a arestat două persoane luni la Shanghai, unde manifestanţii s-au adunat în weekend pentru a protesta împotriva restricţiilor sanitare legate de COVID-19 şi a cere mai multe libertăţi în China, a constatat un jurnalist AFP, potrivit agerpres.

Întrebat despre motivul arestării, un poliţist a declarat pentru France Presse că una dintre cele două persoane „nu a respectat ordinele noastre”, adăugând că agenţia trebuie să se adreseze autorităţilor locale de poliţie pentru mai multe detalii.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Agenţii au îndepărtat şi alte persoane prezente acolo şi le-au ordonat să şteargă imaginile înregistrate cu telefoanele mobile, potrivit unui jurnalist AFP.

Manifestanţii s-au adunat duminică în acest cartier din Shanghai pentru a protesta împotriva politicii stricte zero COVID-19 aplicate în China de aproape trei ani, dar şi pentru a cere mai multe libertăţi politice.

Ciocniri au izbucnit cu forţele de ordine şi multe persoane au fost arestate, a constatat AFP.

Poliţia din Shanghai, întrebată de mai multe ori, încă nu a răspuns luni în legătură cu numărul de detenţii din weekend.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Duminică, o mulţime de manifestanţi, răspunzând apelurilor de pe reţelele sociale, şi-au exprimat furia, în special la Beijing, Shanghai şi Wuhan, o mobilizare de o amploare fără precedent de la revoltele prodemocraţie din 1989.

Printre altele, Reuters adaugă că BBC a informat, duminică, că poliţia chineză l-a agresat şi reţinut pe unul din jurnaliştii canalului britanic care acoperea un protest la Shanghai şi l-a eliberat după câteva ore.