DISTRIBUIȚI
afp

Liderii mişcării de protest din Sudan au respins miercuri oferta de dialog a generalilor aflaţi la putere, într-o ţară scufundată în instabilitate după represiunea manifestanţilor care a făcut cel puţin 108 morţi cu începere de luni, a raportat Comitetul Central al Medicilor Sudanezi, citat de AFP, potrivit agerpres.

În faţa temerilor unei agravări a situaţiei, ONU a decis să îşi retragă personalul, în timp ce Marea Britanie a rechemat personalul „neesenţial” al ambasadei la Khartoum şi a avertizat pe cetăţenii britanici să renunţe la vizitele în această ţară.


Citește și : Libertatea presei, în declin în lumea întreagă (raport)

Amnesty International a cerut Uniunii Africane şi ONU să „ia imediat măsuri pentru a trage la răspundere responsabilii pentru aceste violenţe”.

Condamnând represiunea, Statele Unite au îndemnat militarii la putere „să renunţe la violenţă” şi au reafirmat dorinţa lor pentru o tranziţie condusă de un guvern civil în vederea organizării de alegeri „la o dată corespunzătoare”.

În cursul zilei de miercuri, focuri de armă au fost auzite pe străzile capitalei Khartoum, unde paramilitari, Forţele de susţinere rapidă, au fost desfăşuraţi, precum şi în alte oraşe din ţară, pradă unei contestări inedite declanşate în decembrie care a dus la înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir la 11 aprilie.

Citește și : Amnesty International condamnă noua definiţie a violului în Codul Penal propusă de guvernul grec

Considerate ca provenind din fostele miliţii Janjaweed acuzate de atrocităţi în timpul conflictului din Darfur, în vestul Sudanului, acest forţe sunt acuzate de liderii protestelor de a fi principalii autori ai împrăştierii brutale a manifestanţilor, în special a protestatarilor instalaţi în faţa cartierului general al armatei de la Khartoum, calificată ca „masacru”.

Un ultim bilanţ al Comitetul Central al Medicilor Sudanezi a anunţat 108 civili ucişi în peste 500 răniţi în trei zile, cei mai mulţi de la împrăştierea sit-inului. Printre morţi, 40 au fost găsiţi în apele Nilului, a informat sursa, fără să ofere alte detalii.