DISTRIBUIȚI
afp

Protestatari au lansat vineri pe cerul Londrei, lângă clădirea parlamentului britanic, un balon portocaliu de şase metri reprezentându-l pe Donald Trump ca pe un bebeluş în scutece, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

„Sistemul strâmb, fals, a aruncat cu tot ce a putut în mine… V-am spus că voi zbura şi iată-mă!”, l-au citat organizatorii, pe Twitter, pe „bebeluşul-Trump”.


Citeşte şi: Jean-Claude Juncker nu și-a putut menține echilibrul la summitul NATO

Zeci de susţinători şi jurnalişti au privit cum „babysitteri” ai lui Trump, în veste foarte vizibile, păzeau balonul în timp ce acesta era umflat. Balonul şi-a luat zborul la orele locale 09:30 (08:30 GMT), după cum era planificat.

Pe pagina lor de crowdfunding, protestatari baby-Trump susţin că au creat balonul pentru a arăta că Trump a fost „un copil mare, supărat, cu un ego fragil şi mâini mici”. „El este de asemenea un demagog (sic) rasist care reprezintă un pericol pentru femei, imigranţi şi minorităţi şi o ameninţare letală la adresa păcii mondiale şi a viitorului foarte apropiat al vieţii pe pământ”, afirmă ei.

Donald Trump avea programate pentru vineri întrevederi cu premierul Theresa May şi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în locuri situate în afara Londrei.

Preşedintele american va petrece puţin timp în centrul Londrei, cu o vizită planificată pentru seara zilei de vineri la reşedinţa ambasadorului american, unde sunt aşteptaţi să se adune mii de protestatari.

Citeşte şi: Explozie puternică în apropiere de aeroportul din Cairo

Organizatorii acţiunii de lansare a balonului Baby-Trump au declarat că sunt „un grup de prieteni” şi nu s-au identificat cu niciunul dintre cele câteva grupuri de protestatari ce intenţionează să manifesteze la Londra în seara zilei de vineri. După ce au primit donaţii ce au depăşit 30.000 de lire (40.000 de dolari), ei susţin că intenţionează să folosească surplusul de bani pentru a trimite balonul într-o „călătorie în jurul lumii”.

Unii critici l-au atacat pe primarul Londrei, Sadiq Khan, pentru că a permis acţiunea, după ce biroul său de presă a anunţat că el a aprobat-o pentru că „susţine dreptul la protest paşnic şi înţelege că aceasta poate lua numeroase forme”.