DISTRIBUIȚI
Twitter

Patru activişti pentru drepturile refugiaţilor au escaladat Opera din Sydney joi dimineaţă şi au desfăşurat un banner pe care scria „Australia, lider mondial în cruzime”, pentru a protesta faţă de ceea ce ONU numeşte o „criză umanitară” în Insula Manus din Papua Noua Guinee, informează dpa, potrivit agerpres.


Aproximativ 600 de refugiaţi şi solicitanţi de azil trăiesc fără hrană, apă sau electricitate de mai bine de o săptămână în interiorul centrului de detenţie pentru refugiaţi Manus, care a fost închis de Australia săptămâna trecută.

Citeşte şi: Trump şi marele dragon chinez. Lecţie de istorie prezidenţială la Beijing – VIDEO

„Opera din Sydney este un simbol internaţional al Australiei. Dar tot mai mult ţara noastră devine recunoscută la nivel internaţional pentru abuzuri asupra drepturilor refugiaţilor”, a declarat Lily Matchett, purtătoare de cuvânt de la WACA, grupul activist pentru refugiaţi care a organizat protestul.

Guvernul australian „trebuie să pună capăt detenţiei offshore şi să-i aducă pe refugiaţi aici imediat”, a adăugat ea.

Patru persoane care au escaladat clădirea pentru a desfăşura în vârful ei bannerul au fost arestate, a precizat Matchett.

O a cincea persoana a fost arestată în vecinătatea clădirii.

Refugiaţii din Manus au refuzat să se mute temporar – în unele dintre clădiri construite doar parţial – în apropierea oraşului principal al insulei Lorengau din cauza temerilor că ar putea fi atacaţi de localnici.

Citeşte şi: Autobuz plin cu pasageri PRĂBUŞIT în prăpastie. Cel puţin 27 de pakistanezi au murit

La rândul lor, autorităţile din Papua Noua Guinee au lansat, joi, un ultimatum celor 600 de refugiaţi rămaşi în centrul de detenţie australian în ciuda închiderii sale oficiale, ameninţând să utilizeze forţa dacă ei nu pleacă până sâmbătă, adaugă France Presse.

Ţinta unor critici puternice din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, tabăra din Insula Manus, deschisă de Canberra în Papua Noua Guinee pentru detenţie şi procesarea dosarelor solicitanţilor de azil, a fost închisă oficial la 31 octombrie, fiind declarată neconstituţională de Curtea Supremă din Papua Noua Guinee.

„Având în vedere decizia Curţii Supreme, guvernul nu are de ales decât să intervină pentru binele refugiaţilor şi al altora”, a declarat prim-ministrul din Papua Noua Guinee, Peter O’Neill.