DISTRIBUIȚI
Reuters UK

Mii de persoane au protestat vineri în nord-vestul Bosniei împotriva intenţiei Croaţiei de a amplasa în apropierea frontierei dintre cele două ţări un depozit pentru deşeuri nucleare, relatează televiziunea N1, citată de AFP, potrivit agerpres.

Adunaţi în oraşul Novi Grad, manifestanţii – printre ei mulţi liceeni şi responsabili politici – au pornit într-un marş către un pod peste râul Una, ce formează frontiera naturală dintre cele două ţări.


Citește și : Stenograma discuţiei arată atitudinea servilă a lui Zelenski faţă de Trump (Politico)

”Nu dorim deşeuri radioactive la câteva sute de metri de râul Una, care este o bijuterie naturală, aproape de casele noastre, de păşunile noastre, de stupii noştri”, a spus în faţa mulţimii ministrul pentru ecologie al entităţii sârbe din Bosnia, Srebrenka Golic. ”Croaţia ştie foarte bine acest lucru, deşi ne ignoră (…), dar nu le vom permite să ne otrăvească poporul”, a adăugat ea.

De mai mulţi ani este evocată posibilitatea ca în acel loc de la frontiera bosniacă autorităţile croate să ”stocheze temporar” deşeurile centralei nucleare de la Krsko, aflată în Slovenia şi gestionată în comun de această ţară şi Croaţia. Aceste două state membre ale UE urmează să ia luni o decizie cu privire la acel depozit.

Intenţia autorităţilor croate este ca depozitul de materiale radioactive să fie amenajat într-o fostă cazarmă în zona localităţii Cerkezovac. O altă opţiune este stocarea deşeurilor în Slovenia, în apropierea centralei Krsko.

Citește și : Pelosi: Faptele care au dus la declanşarea procedurii de destituire a lui Trump sunt ‘incontestabile’

Autorităţile bosniace estimează că stocarea unor materiale radioactive la Cerkezovac ar reprezintă un pericol pentru circa 250.000 – 300.000 de localnici care trăiesc în zonă, mai ales de-a lungul râului Una care traversează un parc natural de partea bosniacă a frontierei.

Bosniacii se tem de asemenea că acel depozit ar putea să nu fie doar unul provizoriu. ”Nu va fi doar un stoc temporar. Poate deveni un mare depozit european unde să fie aduse deşeurile nucleare ale ţărilor europene care nu ştiu ce să facă cu ele”, avertizează ministrul Srebrenka Golic.