DISTRIBUIȚI
wsj

Un atac cibernetic la scară globală împotriva propagandei online a militanţilor grupului Statul Islamic (SI) a fost lansat în ultimele zile în cadrul unei anchete a justiţiei belgiene, a anunţat luni parchetul federal belgian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure, ”mii de conturi active ale agenţiei de propagandă a SI”, Amaq, au fost atacate de investigatorii belgieni în colaborare cu experţi ai agenţiei europene de poliţie Europol.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

Contactat de AFP, Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al parchetului federal, specializat în materie de combaterea a terorismului, a confirmat amplul atac cibernetic fără a furniza cifre precise.

O conferinţă de presă este programată la ora 14:00 (13:00 GMT) la sediul Europol din Haga, în Olanda, pentru detalii privind operaţiunea, a precizat Van Der Sypt.

”I-am dezactivat pentru moment”, a spus purtătorul de cuvânt, ”dar nu suntem naivi, în 2018, un prim atac cibernetic nu i-a împiedicat să revină”.

Parchetul federal belgian a fost deja implicat într-un atac cibernetic asupra Amaq în 2018, dar agenţia, site-urile şi conturile anexate au fost reactivate la scurt timp după aceea.

„Asta ne-a surprins puţin şi de aceea am încercat să acţionăm mai bine de data asta”, a declarat Van Der Sypt pentru agenţia de presă Belga.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

La 27 aprilie 2018, Europol a anunţat că a condus cu succes o ofensivă a poliţiei internaţionale ”fără precedent”, destinată să paralizeze principalele organe de propagandă online ale SI.

Operaţiunea a necesitat doi ani de lucru. Datorită colaborării poliţiilor din SUA şi UE, operaţiunea s-a desfăşurat timp de două zile în opt ţări şi a vizat în special agenţia Amaq folosită de islamiştii radicali pentru a revendica atentate şi a răspândi apelurile la jihad.

Ancheta din Belgia, ţară lovită la 22 martie 2016 de un dublu atentat sinucigaş soldat cu 32 de morţi la Bruxelles şi revendicat de SI, este efectuată de Poliţia Judiciară Federală din provincia Flandra de Est sub autoritatea unui judecător de instrucţie specializat în infracţiuni informatice.