DISTRIBUIȚI
The Globe Post
U.S. President Donald Trump listens as South Korean President Moon Jae-in delivers a statement from the Rose Garden after meetings at the White House in Washington, U.S. June 30, 2017. REUTERS/Jim Bourg

O posibilă promisiune pe care preşedintele Donald Trump i-ar fi făcut-o unui lider străin într-o convorbire telefonică supravegheată de serviciile de informaţii americane şi în urma căreia acestea din urmă au iniţiat o investigaţie cu privire la conţinutul ei ar implica Ucraina, scrie vineri cotidianul The Washington Post, citat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Trump a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu două săptămâni înaintea datei unei plângeri interne formulate de un membru al comunităţii serviciilor de informaţii americane pe 12 august, dar sursele citate de The Washington Post sub acoperirea anonimatului nu au lămurit dacă promisiunea i-a fost făcută direct lui Zelenski.


Citește și : Bill de Blasio SE RETRAGE din cursa pentru Casa Albă

Trump a negat joi că i-ar fi promis ceva ”inadecvat” vreunui lider străin. ”Încă un fake news al presei, nu se mai opresc niciodată! Practic de fiecare dată când vorbesc la telefon cu un lider străin, înţeleg că pot fi ascultat de diferite agenţii ale SUA, nemaivorbind de cele ale ţării respective. Nu e nicio problemă!”, a scrie preşedintele american pe Twitter.

”Cunoscând toate acestea, este cineva atât de prost încât să creadă că eu i-aş spune ceva inadecvat unui lider străin într-o convorbire potenţial atât de ‘dens populată’? Oricum, eu voi face numai ceea ce este corect şi ceea ce este bine pentru SUA!”, a continuat Trump în postarea pe care a încheiat-o cu mesajul: ”Preşedinte hărţuit!”

În acest caz a fost audiat joi de Comitetul de Informaţii din Camera Reprezentaţilor inspectorul general al comunităţii americane de informaţii, Michael Atkinson, cel care a informat Congresul despre acea plângere internă. Audierea sa a durat trei ore, dar el a refuzat să vorbească despre conţinutul plângerii, invocând argumentul că nu este autorizat să o facă.

Citește și : Un fost pilot militar american a fost ARESTAT în China pentru trafic de arme

La rândul său, directorul comunităţii americane de informaţii, Joseph Maguire, a refuzat să transmită legislativului o copie a plângerii sau să detalieze conţinutul acesteia, refuz care a creat tensiuni între el şi preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentaţilor. Adam Schiff. Joseph Maguire a acceptat totuşi să fie şi el audiat de această comisie pe 26 septembrie.