DISTRIBUIȚI
Facebook

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat marţi că a reuşit să obţină sprijinul majorităţii din Parlamentul European pentru finanţarea programului privind acordarea de bilete interrail tinerilor care împlinesc 18 ani.

„Am reuşit să obţinem sprijinul majorităţii pentru finanţarea programului pe care l-am anunţat la începutul anului, şi anume, programul prin care ne propunem să acordăm bilete interrail, cu care orice tânăr european care împlineşte 18 ani poate călători gratuit timp de 30 de zile în Uniunea Europeană. Acest proiect, menţionat pentru prima dată de liderul grupului PPE în septembrie 2016, a fost introdus de mine între priorităţile Parlamentului pentru bugetul UE pe anul 2018 de la începutul acestui an. Am reuşit să obţin acordul majorităţii membrilor Parlamentului pentru a-l finanţa cu 12 milioane de euro în primul an”, a spus Mureşan într-o conferinţă de presă la sediul Parlamentului European, relatează agerpres.


El a adăugat că acest program va fi lansat ca acţiune pregătitoare, adică un fel de proiect-pilot.

Citeşte şi: Un etiopian salvat din infernul rutelor migratorii îşi povesteşte exilul într-un film. Abuzuri, foamete, închisoare…

„Alocăm 12 milioane în primul an fără a afecta niciun alt proiect pentru tineri în desfăşurare. Nu am luat niciun cent nici de la Erasmus, nici de nicăieri. Vom reuşi cu aceşti bani să finanţăm în jur de 30.000 de bilete în primul an. Este un prim pas. Nu vom reuşi să finanţăm bilete pentru toţi tinerii, dar este un prim pas. Trebuie să vedem ce preţ vom reuşi să negociem cu companiile feroviare, având în vedere numărul mare de bilete pe care le vom comanda. Ne propunem să creştem acest buget în anii următori”, a afirmat deputatul european.

Parlamentul European urmează să voteze miercuri în plen poziţia sa cu privire la bugetul Uniunii Europene pe anul 2018.
Urmând procedura bugetară obişnuită, Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat, la data de 24 noiembrie 2016, pe deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PMP) ca negociator-şef (raportor) din partea Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018. Este pentru prima dată când un deputat european din partea României negociază, în numele Parlamentului European, bugetul Uniunii Europene.

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost în 2016 de 155 de miliarde de euro, în 2017 – de 158 de miliarde de euro, valoarea estimată pentru anul 2018 fiind de 160 miliarde de euro.