DISTRIBUIȚI
European Coordination of Committees and Associations for ..

Liga Arabă a denunţat joi planul de anexare a unor părţi din Cisiordania ocupată de Israel, numindu-l o „nouă crimă de război” împotriva palestinienilor, cu ocazia unei reuniuni virtuale organizate de organizaţia de la Cairo la cererea Autorităţii Palestiniene, relatează France Presse, scrie agerpres.

Din 1967, Cisiordania este ocupată ilegal de Israel din perspectiva dreptului internaţional.


Citește și : Bilanţul epidemic a ajuns la 27.967 de morţi în Italia

Săptămâna trecută, după luni de criză politică, Israelul s-a angajat pe calea unui guvern de uniune ce prevede în special „suveranitatea” Israelului asupra „implantărilor din Iudeea şi Samaria”, un termen folosit pentru coloniile israeliene stabilite în Cisiordania.

„Punerea în aplicare a planurilor de anexare a oricărei părţi a teritoriilor palestiniene ocupate din 1967, între care Valea Iordanului (…) şi pământurile pe care se află coloniile israeliene, reprezintă o nouă crimă de război (…) împotriva poporului palestinian”, au denunţat miniştrii arabi de externe reuniţi joi.

În comunicatul comun, ei au cerut de asemenea Statelor Unite „să-şi retragă sprijinul pentru guvernul israelian de ocupaţie în acest proiect”.

În ianuarie, administraţia SUA a prezentat un plan extrem de controversat pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian, care prevede în special anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a peste 130 de colonii evreieşti din Cisiordania.

Această anexare înseamnă că aceste zone vor deveni oficial parte a Israelului şi ar consacra fragmentarea Cisiordaniei, care ar deveni un teritoriu palestinian fără continuitate.

Palestinienii resping acest proiect, care reprezintă pentru ei, precum şi pentru multe ţări şi emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, sfârşitul soluţiei celor două state preconizată de comunitatea internaţională, care prevede un stat palestinian viabil alături de Israel.

Citește și : Jumătate dintre ţările din Europa şi-au relaxat restricţiile (OMS)

Planul american propune de asemenea capitala palestiniană să fie la Abu Dis, o suburbie a Ierusalimului. Însă palestinienii doresc capitala lor în sectorul de Est al oraşului sfânt, ocupat din 1967 de Israel.

Ministrul palestinian de externe Ryad al-Malki a declarat joi că Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al islamului, situată în Ierusalimul de Est, se va găsi potrivit planului în sectorul israelian.

„Implementarea acestui proiect va transforma bătălia politică într-un război nesfârşit al religiilor (…) care nu va aduce niciodată stabilitate, securitate şi pace în regiune”, a avertizat el.

Planul SUA urmează a fi prezentat începând de la 1 iulie „guvernului şi/sau Parlamentului israelian”, potrivit unui acord încheiat între Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz privind un guvern de uniune.