DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: DACA recipients, or so-called Dreamers, take part in a news conference with Democratic congressional leaders after the U.S. Supreme Court heard oral arguments in cases before the court regarding the Trump administration’s bid to end the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) program, at the U.S. Capitol in Washington, U.S., November 12, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

O curte de apel a declarat miercuri ‘ilegal’ un program-far al perioadei Obama, aşa-numitul ‘Dreamers’, care oferea protecţie persoanelor ajunse clandestin în SUA când erau minori, relatează AFP, care precizează că decizia nu anulează drepturile beneficiarilor actuali, potrivit agerpres.

Judecătorii au confirmat o decizie de primă instanţă care limita zona de aplicare a programului, blocând astfel orice nouă cerere, însă au menţinut statutul a circa 600.000 de tineri care beneficiază deja de el.


Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

Curtea de Apel retrimite hotărârea la prima instanţă, în special sarcina de a analiza noua versiune a acestui program, numită DACA, propusă de administraţia Biden în august.

Preşedintele Joe Biden s-a declarat dezamăgit de această decizie care, în opinia sa, presupune că viaţa persoanelor vizate de programul ‘Dreamers’ rămâne „incertă”.

„Decizia de astăzi este rezultatul eforturilor continue ale unor reprezentanţi ai statelor republicane de a-i priva pe beneficiarii DACA de protecţie şi de autorizaţia de muncă pe care mulţi o deţin deja de peste un deceniu”, a precizat el într-un comunicat.

„Este timpul ca Congresul să adopte măsuri de protecţie permanentă pentru Dreamers, inclusiv o cale spre cetăţenie”, a adăugat el.

Introdus în 2012 în timpul preşedintelui democrat Barack Obama, programul are ca scop să îi protejeze de expulzare pe aşa-numiţii ‘dreamers’ (‘visători’), intraţi clandestin când erau copii în SUA, unde trăiesc de atunci.

Însă preşedintele republican Donald Trump l-a anulat în 2017, deschizând o perioadă de mare incertitudine pentru aceşti tineri adulţi de sub 30 de ani. În iunie 2020, Curtea Supremă a SUA a validat totuşi programul, dându-i o lovitură lui Trump.

Însă, întrucât şi-a bazat decizia pe chestiuni de procedură, Curtea Supremă nu a închis complet lupta judiciară.

În iulie 2021, un judecător a invalidat parţial programul, spunând că fostul preşedinte democrat şi-a depăşit puterile acţionând prin decret, după ce a eşuat în a obţine adoptarea reformei în Congres. Aceasta este decizia care, contestată de administraţia Biden, a fost confirmată miercuri.

Programul împiedică expulzarea beneficiarilor şi le oferă acestora un număr de securitate socială, element indispensabil pentru a lucra, a conduce sau a studia în SUA.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

Secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, s-a declarat miercuri seară „profund dezamăgit” de această decizie şi a făcut apel din nou la Congres să legifereze pentru ca programul să fie inclus în lege.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, a adoptat deja un text de lege, însă republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Congres, se opun dispoziţiilor reformei, ceea ce face puţin probabilă adoptarea sa în această formă.