DISTRIBUIȚI
news4europe

Autoritățile din Rep. Moldova au început reeducarea șoferilor prinși băuți la volan prin ore petrecute la morgă, scrie Publika.md. La acestea ore se adaugă și o perioadă de timp petrecută în spitale, alături de victimele accidentelor rutiere, scrie mediafax.

Șoferii prinși băuți au participat la procesul de autopsie şi au spălat cadavrele, dar şi locurile de păstrare a acestora, notează publika.md.


Citește și : ‘Momentul tranziţiei a venit. Suntem alături de voi’, spune Pompeo poporului venezuelean

Programul de reeducare durează trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere.

Vizita la morgă a bărbaţilor, al căror permis de conducere a fost suspendat, a durat aproximativ cinci ore. „Va fi un impact psihologic foarte mare pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impact psihologic asupra persoanei”, a precizat Valeriu Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală, potrivit sursei citate.

Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, suma achitată de şoferi. În prezent, 24 de persoane participă la program.

Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat în 2018 de Guvernul de la Chișinău.

Citește și : Uniunea Europeană cere ‘detensionarea’ situaţiei dintre Fâşia Gaza și Israel

Potrivit legii, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permis de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

În cazul în care instanţa suspendă carnetul, aceştia îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.